måndag 16 februari 2015

Barn efter skilsmässa

Barn kan till exempel få besvär med mat och sömn, det kan bland annat vara att ha svårt att somna och att inte vilja äta. Barn kan bli väldigt klängiga och behöva mycket närhet, som om de vore yngre än vad de är. En del barn blir arga.


Barn kan vilja vara ifred från familjen, eller göra sådant som familjen inte är med i. Efter skilsmässan : Det bör barnet få bestämma Vid en separation är det flera praktiska problem kring barnets vardag som behöver lösas.

På familjerätten kan man få hjälp att skriva avtal om vårdnaden om ett barn , umgänget mellan ett barn och en förälder, och barnets boende. På familjerätten arbetar man också med samarbetssamtal som ska hjälpa föräldrar att just samarbeta bättre om barnen efter en skilsmässa. Jag hade till exempel varit hemma med barnen länge och mycket, och hade en mycket lägre inkomst än min man.


Det gjorde att det var svårt att få lån till mitt och barnens nya boende, säger Pia Sehm. Idag har Pia skrivit den bok hon själv hade velat läsa då, när separationen var ett faktum, och den närmaste tiden efter skilsmässan. Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa , behöver ingen betala underhållsbidrag. Ni bestämmer tillsammans hur ni delar på kostnader för kläder, resor, fritidsaktiviteter och annat.


Men om barnen bor mer hos den ena föräldern ska den andra föräldern betala underhållsbidrag.

Skilsmässan eller separationen i sig är inte det som skadar barn i ett längre perspektiv, utan det är om konflikterna får fortgå och du och din före detta partner exempelvis inte kan vara i samma rum eller ens kommunicera utan att bråka, säger Sara Sanzén som är psykolog på Rädda Barnen och arbetar med barn som lever i vårdnadstvist eller svåra konflikter efter separationen. Därför ger vi dig nu möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt snabbt få tillgång till psykologisk behandling direkt från ditt vardagsrum. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression.


Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. När lagen kräver betänketid måste makarna ha en ”tid för att tänka” på sex månader innan skilsmässa kan gå igenom. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre.


Var barnet är folkbokfört ligger till grund för var barnet ska gå på dagis och i skola. Har du fått barn tidigare än detta så utbetalas barnbidraget i första hand till mamman (om ni inte anmält en ändring). Tänk på detta om du har barn.


Bra att veta om du är gift och ska skilja dig Om föräldrarna är gifta med varandra har de båda vårdnaden om de gemensamma barnen. Den gemensamma vårdnaden fortsätter normalt även efter skilsmässan. Föräldrars skilsmässa eller separation är en stor omställning för både barn och föräldrar. Ibland kan man känna och tänka saker som är svåra att prata om hemma. Att träffa andra som är i liknande situation kan för många vara en hjälp.


Som barn kan du få stöd genom att höra hur andra barn tänker och gör efter separationen.

Att göra sig fred med sitt förflutna låter dig lämna plats åt att tänka på framtiden. Ta ansvar för dina misstag ändå om det kan vara surt. Fundera över vilka tankar och känslor som finns kvar från skilsmässan. En sak va iaf lite jobbig när jag tänker efter och de va att dom ibland kunde kramas och så efter dom skiljt sig, de skapade falska förhoppningar hos oss barn att pappa skulle flytta hem igen.


Men när han skaffat ny tjej och skildsmässan va definitiv kunde vi barn gå vidare lättare. Föräldrarnas skilsmässa kastar en skugga över resten av barnens liv. Skulle det då vara bättre att hålla ihop – fastän man är olycklig? Hur påverkar en skilsmässa barnen ? Det finns ett svar på den frågan: det är inte trevligt.


Som vuxna mår barn till skilda föräldrar lika bra som jämnåriga där mamma och pappa fort farande är tillsammans. De flesta är i dag till och med nöjda med hur det nya familjelivet har utvecklats, visar en avhandling i barn - och ungdomspsykiatri. Bor det barn under år i hushållet eller om ni inte är överens om skilsmässan får ni sex månaders betänketid. Därefter måste ni skicka in ett nytt brev för att skilsmässan ska fullföljas.


Har ni inte levt ihop på två år kan ni får ut skilsmässa direkt även om ni inte är överens och trots hemmavarande barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg