torsdag 20 juni 2019

Ocd terapi

Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Vad är en psykoterapeut? Get Best Treatment For Ocd.


Tvångssyndrom, behandling, orsaker och terapi - På Ahum.

De flesta har någon gång haft jobbiga tankar och upplevt ett tvång att göra vissa saker. Vid tvångssyndrom tar tankarna mycket av din tid och du har ofta också ångest. Du som vill ha hjälp kan få bra behandlingar.


I terapin får du möta det som känns obehagligt samtidigt som du försöker låta bli att utföra tvångshandlingarna. Genom att du gör det stegvis och lite i taget kommer obehaget bli lättare att hantera och minska efter hand. En övning kan till exempel vara att ta i något smutsigt utan att tvätta händerna på en gång. Om du lider av OCD är det viktigt att du söker hjälp eftersom OCD oftast inte går över av sig självt.


Terapi brukar ge bra resultat och Kognitiv beteendeterapi, KBT ger oftast mer bestående resultat än läkemedel.

Ge bort en gåva till OCD -föreningen Stockholm i present! Pengarna går till föreningens arbete med att öka kunskaperna om tvångssyndrom och närliggande diagnoser samt att stötta drabbade och anhöriga. Genom att förklara hur OCD fungerar och hur lika det är hos olika personer blir det lättare att förstå vad som är OCD. Förhoppningsvis minskar det negativa känslor gentemot dig själv.


En av de allra viktigaste komponenterna i en KBT-behandling av OCD kallas exponering med responsprevention (ERP). Den som lider av OCD skäms ofta för sina tankar och känslor, och kanske framför allt för allt konstigt man gör. Man kan också ha en känsla av att det kan bli värre om någon får veta hur man tänker eller gör.


Man kan ha erfarenhet av att ingen förstår. Det kan kännas som att det är farligt att berätta. Uppmuntra patienten att läsa själv om OCD , t ex på patientföreningens hemsida (se adress nedan).


Försök korrigera patientens överdrivna rädsla för läkemedel och annat och få henne att förstå att dessa känslor är uttryck för tvivelsjukan. Här kan du ta del av Jeffrey Schwartzs självhjälpsmanual, antingen den fullständiga eller den förenklade. Välj vilken manual du önskar genom att klicka på länkarna nedan. Fullständig självhjälpsmanual Av Jeffrey Schwartz.


Beteendeterapeuter lägger tonvikten vid individens samspel med sin omgivning i sitt dagliga liv (nu situationen), att jämföra med psykoanalytisk terapi som är mer fokuserad på inre konflikter och tidigare erfarenheter. Psykiska problem medför ofta svårigheter att fungera normalt i familj, arbete och relationer. Det är en annorlunda metod jämfört med den traditionella behandlingen vid tvångssyndrom, eller Obsessive-Compulsive Disorder, OCD , som består av många veckor av KBT- terapi.

Den norska metoden är en intensivbehandling på fyra heldagar, och innehåller både gruppmoment och individuella behandlingstimmar. Ny typ av terapi ska erbjudas vid OCD. Det är samma form av upplägg som om de hade suttit i terapisessioner. Allt sköts via internet och så får man sms. Det är en enkel kommunikation, säger Erik Andersson, psykolog och forskare på Karolinska institutet och specialist på OCD.


Det han syftar till är hans studie på internetbaserad KBT- terapi för personer med tvångssyndrom. Människor som lider av OCD berättar oftast inte om sina svårigheter, det kan kännas pinsamt. Begreppet metakognition syftar på hur vi upplever, utvärderar och styr vårt tänkande. En vanlig behandling är terapi. Då får du tillsammans med en psykoterapeut träna på att utsätta dig för det som känns jobbigt, och sedan låta bli att göra tvångshandlingar.


Till exempel kanske du får smutsa ner händerna och sen arbeta mot ångesten genom att inte tvätta dig på en gång, om det är det som du tycker är obehagligt. Af Mette Eline Lauritzen, Susanne Johan­sen og Stine Næste Prak­sis for Kogni­tiv Terapi , Køben­havn. OCD er en psykisk lidelse, som medfø­rer store gener og nedsat livskva­li­tet for de mange tusinde danskere, der er ramt af lidel­sen.


Heldig­vis er behand­lings­mu­lig­he­derne i dag rigtigt gode. Terapin går ut på att hjälpa patienten att hitta en balans mellan sitt inre och den yttre omgivningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg