fredag 14 juni 2019

Kvinnors våld mot män statistik

Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld. Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Statistiken visar också att kvinnor oroar sig mer, upplever sin hälsa som sämre samt redan i skolan är mer stressade än män. Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män.


Av de anmälda misshandelsbrotten mot person år eller äldre var procent riktade mot kvinnor och procent riktade mot män.

För både kvinnor och män var majoriteten av de misstänkta gärningspersonerna män. Misshandel mot kvinnor utgjorde procent av samtliga misshandelsbrott. Mäns våld mot kvinnor.


Normen om att kvinnors våld mot män är fel finns inte, debatten uteblir och initiativen till åtgärder mot kvinnors våld likaså, identifikationen av hur kvinnors våld gestaltar sig lever i blindo, forskning lider av en frånvaro i frågan, beslutsfattare får inte underlag till hur verkligheten ser ut för många tusentals våldsutsatta män. Det är procent av alla fall av dödligt våld mot kvinnor under året. Motsvarande siffra för män var fem procent.


Våld mot kvinnor kostar samhället mellan och miljarder kronor varje år. Det är männen som forskningen ofta missar i liknande studier.

Av de tillfrågade männen som uppgett att de utsätts för våld i hemmet svarar nästan två tredjedelar att de tillfrågade att de också är våldsamma mot partner. Det kan vara så att män är utsatta för våld från sin partner för att de är utsätter. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.


Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Det våld som drabbar kvinnor respektive män skiljer sig generellt i mönster och uttryck. Det är våld som ofta upplevs som mer skamfyllt och svårt att. Osäkerheten visade sig vara stor.


En annan forskare som deltog i den nämnda konferensen och dess tema om våld mot äldre var Olaug Juklesta rådgivare vid Kompentensesenter for voldsofferarbeid i Oslo. Nämnden mot diskriminering kan vid vite ålägga arbetsgivare och utbildningsanordnare att vidta åtgärder mot diskriminering, exempelvis diskriminering på grund av kön. Jämställdhet och statistik. Reportage om hur kvinnors våld mot män försvaras av omgivningen.


Det är dags att kvinnors våld mot män och barn i hemmet också erkänns som ett existerande samhällsproblem. Akillesförbundet uppmanar därför regeringen att ompröva sin syn på relationsvål att diskrimineringslagen följs, samt att även män och deras barn inkluderas i den ekonomiska satsningen. Det är i stora kvantitativa enkätundersökningar det har visat att ungefär lika många kvinnor som män utövar våld mot sin partner.


Forskarna har använt sig av frågeformuläret CTS (Conflict Tactics Scale) där män och kvinnor har fått svara på en lång rad frågor hur ofta de har skrikit på, knuffat, slagit, och så vidare, sin. I den görs det klart att heterosexuella män utsatta för våld i nära relationer inte kan förvänta sig någon hjälp.

Fokus ligger på mäns våld mot kvinnor. Men inte pojkar utsatta för hedersvåld. Vid konferensen antogs en handlings­plan för avskaffandet av diskrimi­nering och våld mot kvinnor. Särskilt betonades selektiv abort och diskrimi­nering av späd­barns­flickor.


Vi vill lyfta fram flickors utsatta situation och visa på hur viktigt det är att ge stöd till kvinnors utveckling och hur det påverkar samhälls­utveck­lingen. Roks kvinnojourer och tjejjourer skickar årligen in statistik till Roks. Med hjälp av den kan vi synliggöra det viktiga arbete som kvinnojourerna och tjejjourerna gör för att stötta kvinnor , tjejer och barn utsatta för mäns våld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg