fredag 7 juni 2019

När kan man ta pension

Men drömmen om ett friare liv så tidig ålder som – året när vi med dagens regler får börja ta ut sin pension , men där Pensionsgruppen har aviserats en höjning i flera steg av pensionsåldern till – stannar ofta vid just en dröm när det går upp för många man knappast gör en ekonomisk superaffär. Du kan också välja att bara ta ut premiepensionen eller en del av den. Du behöver också ta ställning till om din premiepension ska placeras i traditionell försäkring istället för fondförsäkring.


Du kan som regel bara ansöka om efterlevandeskydd när du ansöker om att ta ut premiepensionen för första gången. Det man kan fundera över är att du sänker din allmänna pension när du tar ut den tidigare (eftersom pengarna då ska räcka längre), din allmänna pension blir alltså lägre — livet ut.

Om vi då lever längre, vilket all statistik visar, så blir det en dålig affär eftersom du får en lägre total utbetalning i slutänden. Tar du ut allmän pension påverkas alltid a-kassan. Dagpengen minskar med beloppet som du tar ut i pension. Om du upphör med att ta ut pension och meddelar a-kassan så får du full ersättning igen. Om du däremot går i pension efter att du uppnått din målsatta pensionsålder, ökar din pension ytterligare.


Uppskattningen av din målsatta pensionsålder preciseras varje år i takt med att statistiken om den förväntade livslängden färdigställs. Du kan gå i pension senast när du uppnått den övre åldersgränsen för ålderspension. Du har möjlighet att ta ut 2 5 eller 1procent av din allmänna pension.

Det går även bra att när som helst ändra hur stor del av pensionen du tar ut, men också stoppa utbetalningen helt under en period om du så önskar. Hos minPension kan du göra prognoser och se hur mycket din pension ökar eller minskar beroende på när du går i pension. Logga in och klicka sedan på fliken Pensionsprognos. Ta ut pension och få pensionärsrabatt.


Att ta ut pension tidigt kan man göra på många sätt. En del väljer att ta ut den minsta delen, procent av premiepensionen, för att den vägen få ett pensionärsintyg och tillgång till en del pensionärsrabatter. Du ansöker om pensionärsintyg hos Pensionsmyndigheten.


Lägre skatt för dig med. Den allmänna pensionen kan bara tas ut månadsvis och livet ut, du kan alltså inte få ut någon del som en klumpsumma eller ta ut den under kortare tid än livet ut. Det är skillnad på hur enkelt det är att ta ut allmän pension och tjänstepension, samtidigt som du yrkesarbetar. Tidigast när du är år gammal kan du påbörja uttagen av den allmänna pensionen men det finns ingen övre gräns för när du måste börja plocka ut dina pensionspengar.


De flesta börjar dock att ta ut den allmänna pensionen vid år eftersom det är skattemässigt fördelaktigt. Men pensionerna kommer inte att vara kvar på samma nivå som när du börjar ta ut dem. Alla pensioner räknas om varje år, men på olika sätt.


De kan också minska i värde. När man går i pension har Pensionsmyndigheten inte kunnat räkna med de arbetsinkomster som man har haft under de sista arbetsåren eftersom inkomsterna ännu inte taxerats.

Detta innebär att dina inkomstgrundad allmän pension normalt kommer att höjas de två första åren efter det att man börjat ta ut sin pension. Generellt kan man säga att din livsvariga pension blir högre om du har möjlighet att skjuta upp uttaget. Om du kan vänta med att ta ut din pension till år istället för vid 6 stiger i snitt din pension med 3. Man kan få garantipension först när man har fyllt år och den beviljas automatiskt om man uppfyller kraven när man lämnar in sin ansökan om allmän pension. Garantipensionen påverkas av hur länge man bott i Sverige, ens civilstånd och ens arbetsinkomst.


Har man en låg pension kan man också ansöka om bostadstillägg. Vill du jobba fram tills dess att du fyller år har du rätt att göra det, men om din ekonomi tillåter kanske du väljer gå i pension tidigare. Utbetalningarna från Avtalspension SAF-LO börjar normalt när du fyller år. Du kan välja att ta ut tjänstepensionen redan från års ålder eller vänta till efter år.


Hursomhelst sa jag att jag skulle ta reda på vad som hände med den allmänna pensionen. I teorin kan du ju sluta jobba när du vill, men den statliga allmänna pensionen kan först betalas ut från 61års ålder, de flesta jobbar ju vidare till och så finns det de som vill checka ut vid 55. Så vad blir skillnaden i allmän pension ? Sedan kan du själv välja hur du vill ta ut pensionen. Kristina Kamp: Hej peter z.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg