fredag 28 juni 2019

Kvarsittningsrätt skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån. Sådan dom kan, enlig § samma kapitel, meddelas då betänketiden löpt i minst sex månader. Hej, Jag ligger i skilsmässa och mitt ex har sökt och fått kvarsittningsrätt i vårt gemensamma hus.


Jag har köpt en egen lägenhet nu och min fråga är: Får jag hämta sängen och andra möbler innan bodelningen sker? Kvarsittningsrätt och övertagande av det gemensamma hemmet. När makar skall gå skilda vägar uppstår ofta frågan om vem som skall bo kvar i det gemensamma hemmet och vem som skall flytta ut.


Frågeställningen kan delas upp i två delar. KVARSITTNINGSRÄTT TILL GEMENSAM BOSTAD I samband med en skilsmässa uppkommer ofta frågan vem som har rätt att bo kvar i bostaden - den så kallade kvarsittningsrätten. Denna fråga är ofta viktig för båda makarna och leder ibland till bråk mellan dem. Juridiskt kan problematiken delas i upp i två delar. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. I sitt överklagande anförde I. Er ansökan om äktenskapsskillnad ( skilsmässa ) kommer följas av en betänketid om mån i och med att ni har barn under år. Efter att betänketiden löpt ut kan äktenskapet upplösas och makarnas egendom ska vid detta tillfälle fördelas genom bodelning. Den andre maken måste omedelbart flytta ut och kan inte längre röra sig fritt i bostaden.


Det kan vara så att ni är överens om att skiljas, men inte överens om något villkor. Exempelvis vem som ska ha vårdnaden över barnen, vem som ska rätt till bostaden (så kallad kvarsittningsrätt ). Det är hans hus men jag hävdar att jag kan få bo kvar om tingrätten anser att jag behöver bostaden bättre. Förutom att barnen ska bo med mig så är huset handikappanpassat för min skull och med bidrag från kommunen. När man ska ansöka om skilsmässa finns det en hel del saker att tänka på.


Ansökan om skilsmässa. Först måste man avgöra om man måste upprätta en s. Om båda parter är ense om att skiljas, så är det en gemensam ansökan som ska upprättas. Tingsrätten kommer då att fatta ett tillfälligt beslut om vem av er som ska få bo kvar.


Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. De principer som kommer att diskuteras gäller dock även sambors gemensamma bostad som inte ingår i bodelningen. SamboL § är tillämplig endast om bostaden är samboegendom, se §. Närmare om detta under avsnitt 2. Så om ena parten skall ha barnen större delen av tiden så är det den parten som får bo kvar.


Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Eventuellt kan förhållandet mellan samborna också ses som ett hyresförhållande därför att någon form av ersättning utgår till ”hyresvärden”, dvs den som äger bostaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg