torsdag 29 september 2016

Huslån vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån. Ansök om bolån hos Skandia. Ju fler banktjänster hos oss – desto lägre ränta! Låna pengar till drömhuset.


På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Vid en skilsmässa så ska en bodelning förrättas mellan makarna där egendomen som är giftorättsgods ska fördelas. I en bodelning ingår inte så kallad enskild egendom, som är ena makens enskilda egendom t. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden.


Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation? Då är det väldigt enkelt, du överlåter din halva till honom mot att han övertar din halva av huslånet och betalar dig för mellanskillnaden, om det uppstår någon sådan. Du skriver inte om hur mycket lån ni har sammanlagt. De par som vill separera ansöker om äktenskapsskillnad vid tingsrätten. Om bara en vill skilja sig måste en stämningsansökan lämnas in.


Tingsrätten bestämmer då om en betänketid mellan sex och tolv månader innan skilsmässan kan gå igenom. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning.


Detta innebär att bilar, fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån , studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning.


Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Det samma gäller er villa. Ingår en fastighet i den och den ena parten vill behålla den så måste den lösa ut den andra på nåt sätt, oftast genom ett nytt lån.


Att din man står ensam på lagfarten innebär att husen tas upp som hans egendom. Klarar man inte det så måste fastigheten säljas. Att i stället upprätta nåt slags skuldebrev gentemot varandra är ingen bra idé. Något förenklat kan man säga att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom, men som först aktualiseras vid en bodelning.


Vad händer med huslånet vid en skilsmässa ? Vid en bodelning är det giftorättsgodset som ska delas lika (många undantag från denna likadelningsprincip). Ni behöver också göra en bodelning. Bodelningen innebär att du och din make eller maka delar upp er alla era tillgångar mellan er. Alla tillgångar ska tas upp i ett bodelningsavtal.


Betalningsansvar för gemensamt huslån efter skilsmässa. Två personer står på ett gemensamt lån för ett hus. De separerar och en flyttar. Två barn som kommer bo varannan vecka, om vi separerar.


Skilsmässa ta över lån Jag o min man kanske ska skiljas. När er skilsmässa har vunnit laga kraft kräver lagen att ni ska upprätta en bodelningshandling utvisande hur ni har fördelat er egendom. Inte det också liksom.


Då egendomsfördelningen sker via en bodelning behöver din make inte betala annat än registreringsavgiften på 8kronor vid lagfartsansökan. Någon som vet hur vi ska räkna eller hur banken räknar när vi ska separera men ena partnern ska bo kvar i det tidigare. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg