torsdag 22 september 2016

Exempel bodelning

Bodelningsavtal - upplösande av äktenskap. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar.


Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här. Vad ingår i bodelningen. Det är bara egendom som fanns i makarnas ägo den dag då talan om skilsmässa väcktes som skall.

Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå.


Här följer två exempel som visar vilken egendom som ingår i en bodelning mellan sambor. Hon blir sambo med Frida som flyttar in i bostadsrätten. Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips.


Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.

Om ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras (kap. § och kap. § ÄktB). All egendom är giftorättsgods i den mån det inte är enskild egendom (kap. § ÄktB). Egendom kan bli enskild genom till exempel äktenskapsförord (kap. § ÄktB). Gör ni ingen bodelning kan det således vålla problem för er i framtiden. Finns giftorätten kvar måste ni till exempel alltid inhämta tillstånd av er exmake om ni ska sälja egendom som hörde till giftorättsgodset, eller få ett godkännande av varandra då någon av er vill ta lån och så vidare.


Sammanfattningsvis gäller alltså att vid en bodelning mellan er får du behålla så mycket av ditt giftorättsgods som behövs för att täcka de skulder som du har. Finns det kvar ett överskott efter att skulderna har räknats av mot giftorättsgodset delar ni på detta vilket framgår av exemplen nedan. Det är således först efter fem år som allt giftorättsgods ingår i bodelningen.


Exempel på en bodelning. Hade Berit och Carl i exemplet ovan skiljt sig redan inom ett år från äktenskapet och Berit begärt jämkning hade “endast” två miljoner kronor av Berits giftorättsgods på tio miljoner kronor ingått i bodelningen. Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning. Detta innebär att bilar, fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån, studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande.


I vissa fall, till exempel om ni äger fastigheter, måste ett avtal skrivas. Ni kan själva skriva ett bodelningsavtal som ska undertecknas av er båda. Ni som vill kan få avtalet registrerat hos Skatteverket. Barbro, som har lika stora tillgångar som skulder, bidrar däremot inte med något till bodelningen.


Det finns emellertid skillnader mellan bodelning mellan makar och bodelning vid upphörande av ett samboförhållande.

När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg