onsdag 20 september 2017

Existentiella samtal

När livet är svårt kan det vara viktigt att möta en erfaren person som lyssnar och tar dig på allvar. Någon som har kunskap om och erfarenhet av livet, men som inte är familjemedlem, arbetskamrat eller vän. Jag erbjuder tid för samtal. Välkommen till min privata praktik i Stockholm-Vasastan där jag erbjuder existentiella samtal i olika former såsom psykoterapi, vägledning, coaching och handledning.


Mottagningen är belägen i de vackra kvarteren på Tomtebogatan i Vasastan, högst upp i huset med utsikt över himmel och hustak.

LÄR DIG LEDA EXISTENTIELLA SAMTAL I vår tid har vi glömt vad det är att existera. Søren Kierkegaar filosof. Inom allt fler mellanmänskliga och människovårdande yrken sker möten med personer som brottas med livsfrågor och dilemman.


Kursen är för dig som är yrkesverksam och vill stärka din förmåga att föra existensiella samtal. Utgångspunkten är den unika enskilda människans liv och relation till sig själv och omvärlden. Jan Aronsson Introduktion och syfte. Existentiella samtal som läkande samtal 1.

I denna text är min ambition att dela några. Hur samtalar vi så att vi i allt högre grad kan ta vara på livet, bli levandegjorda? Det var tänkare som Rollo May och Viktor Frankl som lade grunden för den existentiella psykoterapin och gjorde den berömd. De diskuterade frågor som varje människa någon gång brottas med. Emmy van Deurzen betonar vikten av att utgå från det pågående samtalet och från klientens egna beskrivningar av sina upplevelser.


Det existentiella samtalet är skriven i samma tradition, men är uppbyggd runt ett stort antal konkreta fallhistorier. Ramen för det existentiella samtalet byggs upp genom att låta klienten reflektera över sina grundläggande värderingar och antaganden, och utforska vad de betyder för olika områden i livet. I avhandlingen presenters metoder och en modell för hur hälsa kan utvecklas och vidmakthållas.


Där presenteras också strategier för utvecklingen av en existentiell folkhälso-intervention för hälso- och sjukvården. I det existentiella samtalet ges du möjlighet att reflektera och utforska ditt liv, dina värderingar och valmöjligheter på ett varmt, tillåtande och respektfullt sätt. Under kursen går vi igenom grunderna i den existentiella filosofin och psykologin och klargör utifrån de olika perspektiven centrala begrepp som möte, relation, samtal och vägledning: Vad är ett möte, en relation och ett samtal i en existentiell vägledning. Vad innebär dialog, monolog, duolog, direkt- och indirekt kommunikation. I ett existentiellt samtal och coaching får du möjlighet att utforska din nuvarande livssituation.


Du kommer med en fråga och vi utforskar tillsammans på dina villkor. De används med fördel i inte-grationsgrupper och av personer som av olika skäl har svårt att läsa och förstå text. Döende patienters existentiella tankar och reaktioner.

I grunden bygger existentiella samtal på de stora eviga frågorna - om livet, döden, kärleken, frihet, möjligheter, begränsningar och de val vi gör. Ju mer olika vi tänker, ju fler infallsvinklar vi har, desto roligare och intressantare kommer samtalet att bli. Välkommen att vidga dina horisonter och inspireras av filosofers skiftande tankar. Samtalsledare är Carina Friberg­Frank och Jan Halling, båda certi­ fierade existentiella coacher och auktorise­ rade gestaltterapeuter.


Den omfattar en fördjupning i existensens psykologi och fokuserar på frågor som mening och livsmo val och väljande, samhörighet och kärlek, ensamhet och isolering, frihet och ofrihet, sorg och förlust samt liv och död. Nästa dag hade smärtan minskat, men hon hade ytterligare frågor och ville gärna fortsätta samtalet. Läkaren hade långa stödjande existentiella samtal dagligen, och för varje dag minskade patientens smärta.


När en vecka hade gått var hon lugn, den öppna dödsångesten hade släppt, och hon var i det närmaste smärtfri (VAS 1–2). Sällskapet för existentiell psykoterapi är en ideell förening, vars ändamål är att främja existentiella perspektiv och existentiell psykoterapi och psykologi, vara en aktiv röst i samhället och utgöra ett forum för existentiell praktik och teori.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg