fredag 15 september 2017

Att tänka på vid skilsmässa

Med skilsmässohjälpen guidas du genom hela processen. Du svarar på ett antal frågor och en korrekt ansökan skapas utifrån dina svar. Skriv testamente enkelt online! Granskade av våra jurister.


På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.

Tänk på att skriva bodelningsavtal i nära anslutning till separationen. Det finns möjlighet att kräva bodelning i upp till ett år efter att du och din sambo har separerat och flyttat isär. Få hjälp med att skriva ett bodelningsavtal hos vår samarbetspartner Avtal24. Vi hoppas att det här ger dig svar på några av dina frågor! PRAKTISKA FRÅGESTÄLLNINGAR VID EN SKILSMÄSSA.


Förutom att vara en emotionell process, så är en skilsmässa även en administrativ syssla – papper ska fyllas i, tillgångar ska delas. Om du och din partner är gifta räknas all er egendom som gemensam och kommer vara föremål för bodelning.

Vid en skilsmässa ställs höga krav på föräldrar och många upplever att de har dåligt samvete. I den bästa av världar arbetar man fortfarande som ett föräldrapar, även om man inte är tillsammans längre. Vi bad om kloka tips från Jennifer Jacobsson som är familjerättsjurist på Avtal24.


Läs på och skaffa juridisk överblick. På Sveriges domstolars hemsida finns information om bodelning både för dig som är gift eller sambo. Boka tid hos jurist om ni är osäkra på hur ni ska gå till väga.


Skaffa ekonomisk överblick. Då kan du få en vägledning i vad och hur mycket du ska berätta. Försök sätta dig in i barnets situation och utgå ifrån den när du funderar. Fråga barnet, så hen har möjlighet att ge sin syn och sin åsikt.


Tänka på att inte belasta hen med detaljer om vuxenrelationen. Barn behöver få vara barn. Socialstyrelsen har gett ut en skrift om saker man kan behöva tänka på.


En skilsmässa är ofta komplicera både psykiskt och juridiskt. Skilsmässa Juridik, känslor, forum, tips m. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa.

Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa. För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas. Att skilja sig är aldrig roligt, oavsett om det är ens eget beslut eller inte. Förutom de många emotionella steg man går igenom i en skilsmässa så finns det även många praktiska steg som måste genomföras, och det innefattar relativt mycket pappersarbete. Här är praktiska saker att tänka på när man ska skilja sig.


Hur ska man tänka med uppfostran när man går skilda vägar? Huvudregeln vid en skilsmässa är att all egendom ska delas lika mellan makar, oavsett om den ena äger mer än den andra. Undvik att betala amorteringar, lån, renoveringar och liknande eftersom bostaden tillfaller din partner om ni går skilda vägar.


Fundera i stället på om ni kanske ska gifta er eller köpa en ny gemensam bostad där ni delar på kostnaderna. Var uppmärksam på vem som äger vad och vem som betalar lånen i ett samboförhållande. Visserligen kan skilsmässan i många fall vara ömsesidig, men med mycket känslor inblandade, bodelning och frågor om vårdnad som ska lösas är det lätt att konflikter uppstår under processen. När man skiljer sig är det många frågor som aktualiseras och som måste lösas. Parterna behöver ofta lösa frågor kring ekonomi och ägodelar, men framför allt vårdnaden och boendet för sina barn.


Att tänka på vid skilsmässa – Juristens bästa råd. Vad behöver man tänka på rent praktiskt inför en skilsmässa ? Hur fungerar bodelning och vem har rätt att bo kvar i huset? DN har talat med experter på civilrätt och ekonomi för att reda ut vad som är viktigast att tänka på innan man går skilda vägar.


Inse att det du känner inte behöver bero på den andre personens agerande. Hen kanske bara har tryckt på knappen till allt du har lagrat inom dig som är relaterat till separationer. Att lösa boende frågan är inte alltid lätt.


Oavsett hur ni väljer att lösa den så kan barnet dock bara vara folkbokfört på en adress, dvs ha en postadress till barnet. Den lokala skattemyndigheten avgör med hjälp av folkbokföringslagen hos vem av er som barnet ska vara skrivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg