måndag 21 augusti 2017

Samboavtal enskild egendom

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Skapa din mall med ett enkelt formulär.


Detta innebär att all egendom som bara ena sambon betalat för ska vara dennes egna och därför tillfalla den vid en eventuellt bodelning. Om ni vill att sambolagen ska gälla till viss del och att endast viss gemensam egendom ska hållas utanför bodelning, kan ni reglera vilken egendom som ska förbli er enskilda i avtalet. Det finns inget enkeltsätt att lösa denna situation på då ett villkor av detta slag inte går attpåverka och för att ge en lösning för det enskilda fallet krävs merinformation. Din sambo har fått huset som enskild egendom.


Ett hus kan bli enskild egendom på det sätt du beskriver ovan, alltså som gåva med förbehåll om att det ska vara enskild egendom (se § sambolagen här).

Då detta betyder att huset är enskild egendom så kommer det för det första inte att räknas som samboegendom. Sambor som vill hålla gemensam egendom isär mellan sig måste upprätta och underteckna ett samboavtal. Om Erik och Lisa istället valt att göra ett samboavtal hade Erik kunnat skriva in att tv ska vara enskild egendom.


Ett samboavtal kan också förklara att viss egendom skall vara gemensam. Båtar, bilar och pengar på banken är också enskild egendom och delas inte vid en bodelning. Med ett samboavtal kan ni alltså bestämma att sambolagen inte ska gälla utan att ni vill att era gemensamma egendomar ska fördelas på ett annat sätt.


När behövs ett samboavtal ? Har ni redan flyttat ihop går det bra att i efterhand skriva ett. Detta medför att egendomen , som omfattas i avtalet, förlorar sin egenskap av samboegendom och därmed blir enskild. Samboavtalet ska undertecknas av båda samborna och kan upprättas av blivande eller nuvarande sambor. Som jag skrivit ovan kan sambor reglera sin egendom genom samboavtal , medan makar kan göra detta genom äktenskapsförord.


Sambolagen och att skriva samboavtal. Mellan sambor gäller sambolagen. Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen.


Efter år som Sambo (inget samboavtal ) sålde jag förra året mitt släkthem vilket jag fått via gåvobrev som min enskilda egendom för år sedan. Gåvobrevet säger att även det som kommer i dess ställe ska utgöra min enskilda egendom.

Det kan skrivas när som helst under eller inför ett giftermål. Allt som makarna äger under ett äktenskap är deras gemensamma giftorättsgods. Har man fått egendom som enskild går det inte att göra om den till giftorättsgods genom ett äktenskapsförord om inte givaren har gett den möjligheten i gåvobrevet eller testamentet.


Den enskilda egendomen fortsätter också att vara enskild även om den ersätts av annan egendom. Bostaden ska då vara avsedd för sambornas gemensamma hem samt innehas huvudsakligen för detta ändamål. Enligt § SamboL delas värdet av samboegendomen lika mellan samborna, så länge det inte finns ett samboavtal som säger annat, se § SamboL.


I ett samboavtal kan sambor avtala om att sambolagens bestämmelser om bodelning inte ska gälla mellan dem. Effekten blir helt enkelt att den sambo som äger respektive tillgång behåller sina saker vid en bodelning. Gratis mall för samboavtal i word-format. Har du och din partner bestämt er för att flytta ihop?


Då kan det eventuellt vara bra att upprätta ett samboavtal. Det bestämmer vad som händer med din egendom som sambo och vad som händer om ni skulle separera. Ingenting kan automatiskt vara enskild egendom , utan detta måste bestämmas av antingen makarna själva eller av den som har gett eller testamenterat något till någon av makarna.


Får en make en gåva där det i gåvovillkoren anges att gåvan ska vara enskild egendom blir gåvan enskild egendom. Enskild egendom genom villkor i samband med gåva. Finns det inte några villkor om att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom blir egendomen giftorättsgods.


Villkoren måste ges i samband med att gåvan ges.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg