fredag 9 juni 2017

Våld i nära relationer

Definition av våld och utsatthet i nära relationer. Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott. Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot.


Läs om medicinska och psykosociala konsekvenser av våld i nära relationer. Det är ett hälsoproblem med fysiska och psykiska konsekvenser för den som utsätts.

Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är. Vi forskar med nära anknytning till den kliniska verksamheten samt sprider forskningsresultat. Det vi idag vet är att hälso- och sjukvården och tandvården är den första instans som många söker sig till, när man är utsatt för våld i nära relationer. När personer utsatts för våld i nära relationer ska socialtjänsten erbjuda stöd och hjälp i form av lämpligt, tillfälligt boende till den som behöver det. Mansmottagningen mot våld i nära relationer finns för dig som är man över år och använder eller har använt våld mot din partner eller själv blivit utsatt för våld.


Vi erbjuder dig stöd för att du ska få en möjlighet att upphöra med våldet eller få stöd som utsatt. Hos oss får du snabbt tid för information och enskilda.

Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem såväl globalt som i Sverige. Centrum mot våld i nära relation finns för dig som är över år, bor i Örebro och som är eller har varit utsatt för våld eller hot om våld av närstående. Allt för många utsätts för våld i en nära relation. Det kan vara fysiskt våld (exempelvis knuffar och slag), det kan vara psykiskt våld (exempelvis verbala kränkningar), det kan vara sexuellt våld (exempelvis trakasserier och oönskade samlag) med mera.


Våldet kan ta sig många uttryck. Du som lever i en relation där du utsätts för hot och våld av närstående kan få stöd och hjälp av Öppenvårdsmottagningen. Det fysiska våldet är ofta kombinerat med olika former av psykiskt och sexuellt våld.


Vi kan hjälpa dig att hitta vägen ut ur våldet. Du kan vara anonym, inga avgifter tas ut, inget registreras eller journalförs. Motverkar våld i ungas nära relationer. Här kan du också läsa om olika typer av våld , varningstecken och hur en bra relation kan vara. På länsnivå finns vägledande rutiner för socialtjänsten, sjukvården, polisen och andra berörda myndigheter när det gäller samarbete, handläggning och behandling i familjevåldsärenden.


Samverkansplan mot våld i nära relationer. Kommunen har en samverkansplan när det gäller våld i nära relationer. Har du utsatts för våld , kränkningar, hot eller trakasserier från din partner?

Alternativ till våld Täby (ATV) ATV är ett behandlings- och kompetenscentrer för våld i nära relationer. ATV erbjuder stöd och behandling till män och kvinnor som har ett vålds - och aggressionsproblem eller blir utsatta för våld i en nära relation. De erbjuder också stöd till barn och unga som upplevt detta våld. För att öka kunskapen kring våld i nära relationer och att fler våldsutsatta, våldsutövare och barn som lever med våld i sin vardag ska kunna identifieras och erbjudas hjälp har en regional handbok tagits fram. Våld och hot i nära relationer kan vara svårt att ta sig ur på egen hand.


Västerås stad kan ge dig stöd om du själv blir utsatt eller om du misstänker att någon annan far illa. Den som har skadat eller hotat någon i sin familj kan också få hjälp från Västerås stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg