torsdag 8 juni 2017

Samboavtal bostad

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Fyll i och hämta ditt kontrakt online. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Samboavtal om hur bostad och saker ska delas upp mellan er. I samboavtalet kan ni reglera vilka ägodelar som inte ska ingå i bodelningen.


En bodelning omfattar inte sådant som köptes innan ni flyttade ihop. Lämnar sambon bostaden , skall anspråket dock framställas senast tre månader därefter. Fristen på ett år gäller inte om den sambo som innehar bostaden avlider och den efterlevande sambon bor kvar i bostaden.

Den som övertar bostaden enligt första stycket skall ersätta den andra sambon för bostadens värde. Om man köper en bostad gemensamt och går in med samma kontantinsats är det inga konstigheter. Om man däremot går in med olika insatser så behöver detta regleras i ett separat skuldebrev. En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk.


Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Notera att även här måste ett samboavtal skrivas, annars kommer vinsten delas lika mellan er enligt sambolagen (se ovan). Sammanfattning: Det vanligaste sättet att reglera fördelning av vinst vid olika kontantinsatser är att skriva ett samboavtal för att undvika sambolagens regler om likadelning. Dokumentmallen samboavtal används då två personer ska flytta ihop eller redan bor ihop och ska göra ett gemensamt inköp, t ex vid ett köp av en gemensam bostad men där den ena stoppar in mer pengar än den andre.


Ett samboavtal kan förhindra en tråkig och tidsödande tvist vid en separation. Men, som sambo kan du avtala bort rätten att kräva bodelning genom ett samboavtal. Utan ett skriftligt samboavtal kan en sambo kräva att bostad som köpts för att gemensamt bo i och alla möbler som har köpts (eller som någon av dem fått genom arv eller gåva) för gemensam användning, ska delas lika - oavsett vem av samborna som betalat. Hur samboegendom delas upp regleras med samboavtal. Bostad och bohag som i ett samboförhållande har införskaffats för gemensamt bruk ska enligt sambolagen delas lika när sambos separerar.


Det spelar ingen roll vem som har betalat för soffan eller vem som står på kontraktet för hyresrätten, samboegendom ska alltid delas lika. Ett skuldebrev kombinerat med ett samboavtal gör att den sambo som betalade mer i kontantinsats inte riskerar ett orättvist utfall i en framtida bodelning er emellan.

Vi har fått flera frågor från våra kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. Nej, det är gratis att fylla i avtalsmallen (formuläret) och du kan spara och fortsätta när du vill. I båda dessa situationer kommer bostaden räknas som samboegendom och delas lika vid en eventuell bodelning. Här kan du ladda ner en gratis mall för samboavtal med exempel på hur avtalet kan se ut.


Du får även råd och tips om när avtal ska skrivas. Sambos har inte samma juridiska skydd som äkta makar. Sambolagen styr hur sambor äger egendom.


När behövs ett samboavtal ? Har ni redan flyttat ihop går det bra att i efterhand skriva ett avtal. I andra fall kan frågan om samboavtal bli aktuell på grund av att den ena sambon har betalat exempelvis handpenningen på en bostad och att denna vid en eventuell upplösning av samboförhållandet vill få tillbaka samma belopp. Vanliga situationer där samboavtal är bra att ha.


I en sådan situation finns en del saker att tänka på. Vid ett äktenskaps upplösning ska det göras en bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg