onsdag 7 juni 2017

Skilsmässa skulder

Hellre bra lån än dåliga skulder - Ansök idag! B står att en makes skulder ska täckas av dennes giftorättsgods, den s. Skuldtäckningen gäller bara den make som har skulderna , den andre makens giftorättsgods påverkas alltså inte. Vid en bodelning innebär detta att den make som har skulderna får dra av dessa från sitt giftorättsgods. Hej min man och jag ska skiljas. Fått veta att han tecknat en massa lån och tagit flera kreditlån bakom min rygg o utan min vetskap.


Då han vägrar visa min hur mycket skulder det rör sig om blir jag orolig. Han hotar med att av skulderna nu vid skilsmässa kommer bli mina att betala. Båda får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop, alltså dras värdet av skulden av från värdet av tillgångarna.


Denna regel gäller inte skulder som hänger ihop med egendom som är enskild utan endast skulder som hänför sig till sådan egendom som ska tas med i bodelningen (giftorättsgods). Bestämmelsen reglerar det som kallas skuldtäckning som aktualiseras i samband med skilsmässa. Skuldtäckning betyder förenklat att man från sina egna tillgångar först får dra av sina skulder innan man räknar ihop båda makarnas egendom som sedan delas rakt av mellan makarna.


Vad ingår i bodelning vid skilsmässa ? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Skulden kan däremot ha betydelse vid en bodelning mellan dig och din man. Reglerna om förhållandet mellan makar vid giftermål och skilsmässa finns i äktenskapsbalken (nedan förkortad ÄktB). Varje make råder över sina skulder.


Utgångspunkten är att varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt. Det är dock viktigt att tillgången eller skulden existerar vid den dag då man ansöker om skilsmässa. Om skuld eller tillgång uppstår därefter räknas den nämligen inte in. Vid en skilsmässa så ska en bodelning förrättas mellan makarna där egendomen som är giftorättsgods ska fördelas.


Vardera maken får vid en bodelning avräkna sina skulder från sitt giftorättsgods, se kap § ÄktB. Om en makes skuld hänförs sig till makens enskilda egendom ska skulden i första hand avräknas mot denna och inte mot giftorättsgodset, se kap § andra stycket ÄktB. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad.


Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Skulder vid bodelning – Vid bodelning har en make rätt att från sitt giftorättsgods dra av de skulder han eller hon hade den dagen då ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten. Det finns inget krav på att en skuld måste vara direkt kopplad till giftorättsgodset.


Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning? Vad menas med en bodelning? Skulder avräknas alltid vid bodelningen och stannar hos den person som ådragit sig skulden. Om en make eller makas skulder överstiger dennes tillgångar leder det till att den andra personen inte får någon egendom genom bodelningen. Här kan du läsa hela vår specialartikel som handlar om hur skulder fördelas vid skilsmässa.


Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Vad har jag rätt till i skilsmässan ? Undantaget är om ni skrivit äktenskapsföror testamente eller gåvobrev som styr uppdelningen. Vi har också valt att undersöka hur en skilsmässa skulle påverka dig och om du skulle påverkas av din mans stora skulder.


Skilsmässa skulder

Enligt kap § ÄktB svarar varje make för sina egna skulder. Om ni skiljer er kommer dock allt giftorättsgods att ingå i en bodelning enligt kap § ÄktB och kap § ÄktB. Skilsmässa och skulder hos kronofogden Fråga: Hej, min man och jag ska skilja oss och han har skulder hos kronofogden. Vårt hus står på mig, inget äktenskapsförord är upprättat.


Vi har tillsammans tre barn under år och de ska bo hos mig och jag önskar behålla huset, där lånen understiger värdet. Däremot behöver man inte ta över den andres skulder. Med undantag av om man står som låntagare båda två.


Skilsmässa skulder

Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg