torsdag 31 december 2015

Vad är beteendevetenskap

Beteendevetenskap är en beteckning på de vetenskapliga ämnen som studerar mänskligt beteende ur olika aspekter. Angränsande och delvis överlappande vetenskapsområden är utbildningsvetenskap och samhällsvetenskap. Skillnaden mellan beteendevetenskap och samhällsvetenskap är flytande. Vad du väljer att arbeta med avgörs till stor del av inriktningen på de kurser du läst under din utbildning inom beteendevetenskap och vad du är intresserad av. Att ansvara för utredningar, kompetensutveckling och olika behandlingar inom kommun, företagshälsovård och personal är ett axplock av en beteendevetares arbetsuppgifter.


Ledarskap är även det ett intressant ämne inom beteendevetenskap.

Du kommer att studera hur människor kommunicerar och lär och leder varandra. Du ges då möjlighet att utveckla din egen ledarskapsförmåga. Kunskaper om kommunikation och ledarskap är också en viktig kunskap i många yrken.


Frågorna är utformade i ett samarbete mellan polisen och elever som läser beteendevetenskap på Högskolan i Skövde. Inom beteendevetenskap är det vanligt att forska med kvalitativa data. Daniel Goleman är doktor i psykologi och vetenskapsjournalist på The New York Times med ämnena beteendevetenskap och hjärnforskning som specialitet.


Luleå tekniska universitets kurser inom beteendevetenskap passar dig som är intresserad av vad som styr våra tankar, känslor och beteenden samt hur vi påverkas. Vi undersöker saker soKultur: vad är vanligt i din kultur som andra kan tycka är märkligt? Klass: hur påverkar din bakgrund och status vem du är ?

Genus: skillnader mellan manligt och kvinnligt. På inriktning beteendevetenskap letar vi tillsammans efter svar på varför vi blir de personer vi blir. Det handlar om att studera beteende från olika perspektiv och ämnet blir på så vis tvärvetenskapligt. Utbildningsmässigt brukar psykologi, sociologi och pedagogik täckas in, men även andra ämnen studerar i mångt och mycket beteende.


För min del är det pedagogik som jag har som huvudämne. Alltså läran om lärandet, lite förenklat sagt. Därefter kan en beteendevetare inrikta sig på vad helst som intresserar personen. Vanligast är att man jobbar som exempelvis personalansvarig eller på behandlingshem av olika slag, socialsekreterare och på många andra ställen.


Vad är skillnaden mellan beteendevetenskap och psykologi? Hej, väger lite mellan beteendevetenskap och psykologi, är det liknande program men att psykologi är mer avancerat? Om jag studerar beteendevetenskap , kan man då efter examen studera avancerade kurser för att nå högre examen?


Vilka är orsakerna till att hedersföreställningar förekommer? För att kunna besvara frågan behöver hon kunskap om vad hedersföreställningar är och vilken funktion de kan ha i ett samhälle. Gymnasiearbetet kommer att betona strukturella orsaker men Sophia utgår från två intervjuer för att få ett individuellt perspektiv i arbetet. Du får träna dig i kritiskt tänkande och närma dig ämnen som demokrati, kommunikation, etik, genus, miljö och makt.


Vill du utveckla din förmåga att leda grupper och kommunicera samt studera människans normer och beteenden? Bli vass på gruppdynamik och konflikthantering? Då passar inriktningen beteendevetenskap på SA för dig!


Siten använder cookies och geografisk positionering för att förbättra användbarheten och göra innehållet mer relevant för dig.

Du lär dig att förstå och förklara ditt eget och andras beteende. Under utbildningens gång kommer du att fördjupa dig i områden som mänskliga rättigheter, kriminalitet, utanförskap, makt, globalisering, konflikter och konflikthantering. Att förstå människor och världen vi lever i. Vare sig vi vill eller inte påverkas vi av normer, människor runt omkring oss och vad vi tror förväntas av oss. Samhället vi lever i formar oss som individer. Vi människor är i regel ganska duktiga på att anpassa oss och infinna oss i ledet.


CSM är en väldigt bred utbildning, vilket öppnar upp många dörrar när man är klar. Förutom rena ämneskunskaper, vad lärde du dig under tiden som student? Jag utvecklade mitt entreprenöriella driv genom att jag hela tiden jobbade i projekt både inom utbildningen och vid sidan av studierna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg