måndag 28 december 2015

Exempel på bodelning

Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar. Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här. Vad ingår i bodelningen. Det är bara egendom som fanns i makarnas ägo den dag då talan om skilsmässa väcktes som skall.


En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.

Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Bodelning ska göras om den ena maken avlider. I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå. Sammanfattningsvis gäller alltså att vid en bodelning mellan er får du behålla så mycket av ditt giftorättsgods som behövs för att täcka de skulder som du har. Finns det kvar ett överskott efter att skulderna har räknats av mot giftorättsgodset delar ni på detta vilket framgår av exemplen nedan.


När andelar och skulder är beräknade och avräknade ska egendomen fördelas på lotter, ÄktB 11:7. Respektive make har rätt att på sin lott erhålla sin egen egendom, om inte särskilda omständigheter föreligger enligt behovsprincipen. Vid en bodelning finns det enligt ÄktB 12:i undantagsfall möjlighet att jämka resultatet.

Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Barbro, som har lika stora tillgångar som skulder, bidrar däremot inte med något till bodelningen. Du kan aldrig vara säker på att mallen avser just ditt förhållande.


Till skillnad från vår tjänst, ansvarar de som lägger ut mallar på internet inte för eventuella fel och brister, eller konsekvenserna av eventuella fel och brister i mallarna. Exempel på en bodelning. Själva bodelningen tar alltså inte så lång ti men processerna med bank osv kan ta lite längre tid.


Här följer ett exempel för att visa på skillnaden mellan fördelningen när en efterlevande sambo begär bodelning jämfört med om någon begäran om bodelning inte sker. Huvudregeln är att alla tillgångar och skulder ska ingå vid bodelning. Detta innebär att bilar, fastigheter, det man har i hemmet etc. På samma sätt ska alla skulder också inkluderas såsom till exempel huslån, studieskulder och även konsumtions-lån som man tagit för att köpa bil och liknande.


Om det behövs ska en bouppteckning göras för att fastställa vilken egendom makarna har. Där kan du också läsa om de särskilda regler som gäller för bodelning av privata pensionsförsäkringar, individuellt pensionssparande och kapitalförsäkringar. Ett exempel som nämns är just det fallet att ena maken har större tillgångar genom att han nyligen fått egendom genom arv eller gåva. Då din man fått egendom på detta sätt i slutet på äktenskapet, kan en hälftdelning anses oskälig, i vart fall om det nytillkomna är en större del av giftorättsgodset.


Skattesatser och exempel på hur skatten beräknas.

Giftorätt innebär en rätt att vid bodelning få hälften av makarnas sammanlagda tillgångar, sedan var och en av makarna dragit av sina skulder. Du kan använda den här mallen för att förrätta en bodelning mellan dig och din sambo. Om ni inte tycker att vår mall är tillräckligt bra så kan ni istället köpa ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal för sambor på juridiskadokument. Mallarna på juridiskadokument.


Om du inte har tillräcklig kunskap så ska du nog akta dig för att ladda ner en gratis mall på nätet. Bättre att du skaffar dig kunskapen alternativt laddar ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg