onsdag 23 december 2015

Bodelning lösöre

Hur redogöra för lösöre vid bodelning ? Hur detaljerad ska man vara när man redogör för lösöre vid en bodelning. Jag och min fru har bestämt oss för att skilja oss. Vi är fortfarande mycket goda vänner, och vill i möjligaste mån förbli det. Vi är båda måna om att bodelningen ska vara juste och rättvis.


Frågan är hur vi ska tänka när vi ska fördela lösöre.

Jättesvårt att objektivt värdera varje pryl. Vad räknar man med vid en bodelning i form av lösöre – inventarium, möbler, verktyg, instrument m. Det pratas om en ”dold skatt” – vad innebär det? Bodelning enligt sambolagen inkluderar sambors gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning, § SamboL. Har jag sagt att någon ska behålla allt lösöre i en normal bodelning ? Så är det inte tänkt att fungera. Det är hennes val att lämna allt och då hamnar man per automatik på en högre tröskel när allt måste köpas nytt och det skulle inte jag ställa upp på att kompensera om jag vore den andre.


Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.

Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Detta innebär att man skiljer på återanskaffningsvärde, dvs värde enligt försäkringsbolag för att ersätta efter brand och vattenskada, affektionsvärde som är dödsbodelägarnas fördelning av lösöre när en lägenhet skall tömmas och avvecklas, samt bouppteckningsvärde enligt schablon. Det betyder att bohag som samborna haft innan det blev aktuellt att flytta ihop inte ska ingå i en eventuell bodelning.


Däremot ska sådant bohag som anskaffats inför och under samboförhållandet vara samboegendom. Med gemensamt bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. I bodelningen ska er samboegendom ingå, det vill säga gemensam bosta anskaffad för gemensamt bruk, samt bohag som ni skaffat tillsammans för att användas för gemensamt bruk. Observera att en begäran om bodelning ska framställas inom ett år efter att samboförhållandet upphörde.


Bodelning vid skilsmässa vanligen till sitt marknadsvärde den dagen bouppteckningen upprättas då detta är grunden för värdering av egendom vid bodelning Den handling som ligger till grund för bodelningen En praktiskt betydelsefull fråga är hur värderingen av den avlidnes tillgångar, exempelvis lösöre ,. Giftorättsgods är den egendom som ska tas med i en bodelning. Man kan välja att värdera hela bohaget som en post i bouppteckningen. Om lösöre redovisas separat brukar det oftast vara något av högre värde, exempelvis dyrare möbler, musikinstrument och smycken.


Bohag som nämnts i testamente, gåvobrev eller äktenskapsförord ska inte tas med. Det giftorättsgods som ska fördelas uppgår därför till tio miljoner kronor. En bodelning enligt hälftendelningsregeln skulle innebära att de efter bodelningen är ägare till vardera fem miljoner kronor. Mycket enkelt förklarat har Berit “förlorat” fem miljoner kronor i bodelningen med Carl ”vunnit” motsvarande belopp. Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”.


Med sambors gemensamma bohag avses möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Denna mall kan du använda när du ska köpa eller sälja lösöre.

En bodelning under bestående äktenskap kan vara bra att genomföra om ni vill föra över olika tillgångar mellan er eller om ni vill klargöra hur ägandet ska se ut för olika tillgångar ni förfogar över. Ett bodelningsavtal är den handling ni upprättar för att bestämma hur bodelningen ska se ut. Bodelning behöver inte ske om parterna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få ta över bostad eller bohag från den andre. Lösöre är sådan lös egendom som inte utgörs av pengar, värdepapper, olika slags rättigheter, byggnad på ofri grund m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg