fredag 11 december 2015

Bodelning vid äktenskapsskillnad

Avtal att tänka på vid skilsmässa. Jurister finns för rådgivning via telefon. Vilka avtal behöver du? Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag.


Telefonrådgivning eller i möte.

Vi kan all familje- och affärsjuridik! På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Det som är giftorättsgods, ska ingå i bodelningen.


Vid bodelning beräknas makarnas andel i boet, det som sker då är att respektive makes skulder avräknas från dennes giftorättsgods så att de skulder som fanns den dag då talan om äktenskapsskillnad täcks. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument och förrätta er bodelning själva. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.


Där kan ni även ladda ner en ansökan om äktenskapsskillnad.

Vid äktenskapsskillnad (skilsmässa) liksom vid den ena makens dö upplöses ett äktenskap (kap. § ÄktB). När ett äktenskap upplöses, ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom en så kallad bodelning (kap. § ÄktB), varigenom samtliga tillgångar som du och din fru har som utgör giftorättsgods, delas lika mellan er.


Vad ingår i bodelningen mellan makar? B) som den egendom som make har och som inte är enskild egendom enligt kap. Då kan man säga att man fryser tiden (kallas för den ”kritiska dagen”) och all egendom, tillgångar och era skulder ni har vid denna tidpunkt, ska ingå i bodelning.


Om en av makarna inger en ensidig ansökan till tingsrätten om äktenskapsskillnad inträffar brytdagen när denna ansökan kom tingsrätten tillhanda. Bodelning innebär att makarnas egendom delas upp mellan dem. I bodelningen kan ena maken tillskiftas en hyresrätt utan att hyresvärden motsätter sig det (kap. § andra stycket Jordabalken). Om lägenheten tillfaller din fru i bodelningen får hon ensam betalningsansvaret för den (dock ska oavsett försörjningsplikten nämnd ovan beaktas, om dina inkomster eller tillgångar är högre än hennes).


När makarnas äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning , se kap. De tillgångar som kommer att ingå i bodelningen är makarnas giftorättsgods, se kap. Normalt ingår all egendom i bodelningen om ett äktenskapsförord inte finns registrerat. En bodelning är en ekonomisk överenskommelse som upprättas vid en skilsmässa, juridiskt kallad äktenskapsskillnad. En bodelning tjänar till att se till att båda parter i förhållandet får det som de lagligen har äganderätt till.


För att sammanfattande svara på dina frågor så måste man som huvudregel göra en bodelning vid äktenskapsskillnad. Själva bodelningshandlingen eller bodelningsavtalet har få formkrav. En bodelning blir aktuell bland annat i samband med att ett gift par skiljer sig och innebär att en hälftendelning görs av makarnas sammanlagda giftorättsgods.

Enligt äktenskapsbalken ska en bodelning göras när det dömts till äktenskapsskillnad. Det brukliga är att den av er som vill och kan överta er gemensamma bostad får göra det i bodelningen då den görs i samband med äktenskapsskillnad. Den andra maken ska då givetvis kompenseras ekonomiskt för detta med en så kallad bodelningslikvid.


Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. X månad 200X vid X tingsrätt (Mål nr T – ), att målet om äktenskapsskillnad pågår, Alternativt. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.


Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsföror genom föreskrift i gåvobrev eller testamente.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg