torsdag 17 december 2015

Ansökan om skilsmässa tingsrätten

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Gemensam ansökan om skilsmässa (e-tjänst) Blankett. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Mer information om hur du gör om du vill skiljas finns på Sveriges domstolars webbplats. När ansökan kommit in till tingsrätten och ansökningsavgiften betalats in påbörjas handläggningen av din ansökan hos tingsrätten.

Om det är någon uppgift som saknas kan tingsrätten kontakta dig och be om komplettering. Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa. Om ansökan lämnades in av den ena maken ensam, räknas betänketiden från det. Nu går det att ansöka gemensamt om skilsmässa via e-tjänst.


För att kunna använda e-tjänsten måste ni vara överens om att skilja er. Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället. Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa.


Läs mer om detta på sidan Hur går en skilsmässa till.

Om jag inte minns fel är det offentliga handlingar, så om du har personens hela personnummer tror jag du kan få reda på det genom att ringa till din tingsrätt och fråga. Om makarna har lämnat in en gemensam ansökan , räknas betänketiden från det att makarnas gemensamma ansökan inlämnades eller inkom till tingsrätten. Ansökan om skilsmässa (vilket formellt kallas äktenskapsskillnad) ska göras vid den lokala tingsrätten. Om båda parter är eniga och det heller inte finns några barn under år behövs dock ingen betänketid. Skilsmässan går igenom först efter sex månaders betänketid.


Att fullfölja ansökan betyder att ni på nytt måste skicka in en ansökan till tingsrätten där det framgår att ni fortfarande vill skiljas. I ansökan skall ni ange att ni vill fullfölja ansökan om äktenskapsskillnad och ange tingsrättens målnummer. Om en av makarna ensam ansöker om skilsmässa , börjar betänketiden från den dag då ansökan delges den andra makan. Tingsrätten ser till att ansökan delges den andra makan. Om ni inte kommer överens.


Om du lämnar in ansökan om skilsmässa till fel tingsrätt kommer tingsrätten att skicka vidare ansökan till rätt tingsrätt. Du måste bifoga personbevis vilka inte får vara äldre än tre månader till din ansökan om skilsmässa. Du kan själv skriva din ansökan om skilsmässa.


En ansökan om skilsmässa kan lämnas in till tingsrätten , om din far bor här eller har gjort det tidigare, eller om den andra personen bor i Sverige. Det krävs inte att båda personer skriver under ansökan om skilsmässa för att skilsmässan ska kunna fullgöras. Detta gör ni genom att skicka en skriftlig ansökan till tingsrätten i den ort där ni är folkbokförda. Avgiften betalas första gången man skickar in ansökan om skilsmässa till tingsrätten.


Sen kommer en bekräftelse hemskickad att tingsrätten registrerat er anmälan.

I mitt svar kommer jag förklara vad lagen säger och de bestämmelser som är aktuella i ditt fall och vad som gäller från det att ansökan om skilsmässa görs och vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att en skilsmässa ska gå igenom, det vill säga att en dom om äktenskapsskillnad meddelas av domstol och angående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg