tisdag 29 december 2015

Behandling av adhd

Den konkreta behandlingen bygger även den på samverkan – mellan beteendeterapi, förändringar i hem- och skolmiljö och medicin. Adhd kan behandlas med läkemedel, psykologisk behandling och andra insatser. Du och vårdpersonalen diskuterar tillsammans fram vilken behandling som passar dig bäst.


När det gäller behandling finns erfarenhet av verkningsfulla metoder för att begränsa symtomen och förhindra tillkommande svårigheter. Adhd är ingen sjukdom, det är ett sätt att fungera.

Därför handlar inte behandlingsinsatserna om att bota adhd. Den första delen av behandlingen går därför ut på att hjälpa personer omkring barnet att förstå detta. Användning av olika former av kognitivt stöd kan underlätta, till exempel hjälpmedel som mobiltelefon och appar som kan vara minnesstö kan underlätta planering och tidsuppfattning. ADHD är ett funktionshinder. Den största internationella studien av olika behandlingsinsatser, MTA - multimodal treatment study of adhd , visar att den bästa effekten på adhd -symptom fås av kombinerad behandling med medicin och psykosociala insatser, som föräldrautbildning och träning av sociala färdigheter.


Förskrivningen av adhd -läkemedel har ökat kraftigt de senaste tio åren. Bland barn i skolåldern är det enligt forskning som har adhd. I den här upplagan av Forskarhörnan har vi träffat Mats Johnson, överläkare vid enheten för barnneuropsykiatri (BNK) och forskare vid GNC.

Han disputerade nyligen på en avhandling om behandlingsformer som inte bygger på centralstimulantia vid ADHD. Vi tar även emot patienter med viss typ av samsjuklighet, t ex med bipolär sjukdom och depression. Utarbetad av koncernstab hälso- och sjukvård i samverkan med sektorsråden allmänmedicin och psykiatri. Diagnos och behandling av ADHD.


Symtomen måste dock ha visat sig före års ålder. För att ställa diagnos krävs en allsidig bedömning av ett team av läkare, psykolog och andra yrkesgrupper. Innan behandling med läkemedel startar upp ska tydliga mål för behandlingen sättas. Effekten av behandlingen ska följas upp och utvärderas.


Behandlingen omprövas med jämna mellanrum. De läkemedel som oftast används vid behandling av adhd kan delas in i två grupper: centralstimulerande och icke-centralstimulerande. Medicinering Egenvård (Motion, sömn, kost)? Stöd och behandling av adhd hos barn och ungdomar bör bestå av en kombination av psykosociala och pedagogiska stödinsatser, och vid behov även läkemedelsbehandling. Syftet med läkemedelsbehandlingen är att hjälpa personer med adhd att fungera bättre i sitt vardagsliv genom att förbättra uppmärksamheten och minska överaktiviteten och impulsiviteten.


Drogtest vid behandling av adhd ska inte göras på rutin Individuella bedömningar ska ligga till grund för om drogtest måste göras inför förskrivning av läkemedelsbehandling av adhd. Det anser både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i svar till JO. Vid framtagningen av de nya rekommendationerna har Läkemedelsverket bland annat gått igenom publicerade studier och underlag för godkännanden av nya adhd -mediciner.


Myndigheten har även tagit hjälp av en expertgrupp med erfarenhet av behandling av barn, ungdomar och vuxna med adhd.

Ingen medicin kan bota adhd. Däremot underlättar behandling tillvaron för många personer. Studiedata, läkarerfarenheter och patientberättelser – alla vittnar de om att läkemedel ofta påverkar kärnsymtomen på ett positivt sätt.


Studier visar att ungefär sju av tio personer med adhd får effekt av metylfenidat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg