måndag 19 oktober 2015

Reavinstskatt bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Vid bodelning beräknas en fiktiv skatt på fastigheten som man ska bli utlöst ifrån, denna skatten ska sedan dras av från den som ska bli utlöst ur fastigheten vid bodlening av äktenskapet.


Parten som behåller fastigheten berös inte av denna skatt alls. Min fråga är om det finns något sätt att kringgå denna fiktiva skatt vid bodelning ? I ditt fall får du halva huset genom bodelning : detta innebär att du inträder. Bodelningen medför ingen skattskuld för dig. Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning. Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett.


Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. Nej, någon reavinstskatt ska du inte betala. Om en bostad förvärvas benefikt (arv, testamente, gåva, bodelning ) gäller att den nya ägaren övertar den gamla ägarens anskaffningsutgift (kap. § IL) men också eventuellt uppskov, kap.


Den nya ägaren träder in i den gamla ägarens skattemässiga situation för bostaden. En bodelning är en ägandeförändring som inte utlöser någon reavinstbeskattning. Den som tar över ägandet tar också över existerande uppskov som ska tas fram till beskattning den dagen bostaden säljs. Den som köper ett nytt boende får inte med sig något uppskov att bekymra sig över vid nästa försäljning. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.


När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. När en bostad övergår till en ny ägare genom arv, testamente eller bodelning med anledning av äktenskapsskillna och alltså inte återförs till beskattning ska uppskovsbeloppet istället överföras till den nya ägaren. Den make som bodelas ut blir alltså fri från sitt uppskov, vilket som tidigare nämnts, är en skatteskuld. Hej och tack för din fråga! För Sambor är det inte obligatoriskt att genomföra en bodelning.


Detta skall dock ske om någon av samborna begär det. Det som ska delas är samboegendomen. Denna utgörs av bostad och bohag som förvärvats för att vara sambornas gemensamma (se här).


Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Ingen av er kommer alltså bli skatteskyldiga, men en reavinstskatt ska ”fiktivt” tas med i uträkningen av hur mycket ert hus är värt. Enklaste lösningen Ni bör göra en formell bodelning där du och din ex-sambo delar upp all gemensam egendom mellan er, skulder ska täckas innan fördelningen sker.


Reavinstskatt bodelning

Vad menas med att hänsyn kan tas till uppskov i en bodelning ? Detta på samma sätt som att man kompenserar för framtida reavinstskatt. De köpte tillsammans en fastighet som ersättningsbostad. Kort efter att båda makarna flyttat in och blivit folkbokförda på den nya fastigheten skildes de. Lotta övertog makens andel i ersättningsbostaden genom bodelning.


Eftersom ni äger hälften var av fastigheten ska din make lösa ut dig med halva marknadsvärdet minskat med den latenta skatteskulden. Inkomstskattelagen (IL) kap. Observera att bodelning är ett familjerättsligt fång som inte utlöser några skattekonsekvenser. Den bodelningslikvid som den avstående maken får ska han således inte betala någon skatt på. Observera också att en bodelningslikvid inte medför att den övertagande maken får ett högre omkostnadsbelopp.


Har du köpt fastigheten står det på köpekontraktet. Har du fått fastigheten i arv, gåva eller genom bodelning har du övertagit tidigare ägares inköpspris. Det du eventuellt har betalat i samband med arvskiftet, gåvan eller bodelningen får duinte dra av.


Känner du inte till tidigare inköpspris finns det hos Inskrivningsmyndigheten. Tröghetsregeln Beträffande tröghetsregeln som innebär att omklassificeringen till näringsfastighet får förskjutas, se avsnitt 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg