onsdag 7 oktober 2015

Mäns våld mot kvinnor i nära relationer

Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem såväl globalt som i Sverige. Av de misstänkta personerna var procent män.


Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Webbaserad introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer syftar till att ge baskunskap om ämnet. Kursen vänder sig till socialtjänsten men också till personal inom vår skola, omsorg och rättsväsende. Våld mot kvinnor i nära relationer I de parrelationer där våld förekommer finns våldet sällan med från början. Dessa relationer börjar precis som de flesta andra med förälskelse.


Den kan till och med vara mer passionerad än vanligt eftersom den våldsamme mannen ofta uppvaktar kvinnan intensivt. Från att ha sökt en övergripande orsak till våldets uppkomst, har mer komplexa förståelseramar utvecklats, där våldet beskrivs som något som uppstår i samspel mellan olika faktorer i samhället, närmiljön, relationen och individen. Detta leder till att många män försöker lösa sin situation på egen hand utan att söka hjälp utifrån.

Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vår omsorg, skola och rättsväsende. För att det ska vara möjligt får du inledningsvis svara på några frågor som hjälper dig att anpassa din profil. Den innehåller åtgärder som stärker skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor , insatser mot våld i samkönade relationer samt åtgärder som motarbetar destruktiv maskulinitet och hederstänkande.


Strategin sätter också fokus på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet. Uppsatser om MäNS VåLD MOT KVINNOR I NäRA RELATIONER. Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta. Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Skriften syftar till att täcka in hela bredden av problemkomplexet mäns våld mot kvinnor i nära relationer - från våldets utbredning och former, samhällets ansvar, våldets orsaker samt möjligheter att arbeta förebyggande.


I skriften presenteras också ett antal goda exempel på framgångsrikt arbete för kvinnofrid. Vid Uppsala universitet finns det NCK som är ett kunskaps- och resurscentrum. En viktig del av NCK är att sprida information om mäns våld mot kvinnor. Det här kunskapsstödet har efterfrågats i många år. Det finns ett stort behov av utbildning inom exempelvis socialtjänsten.


De behöver kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att kunna ge ett gott bemötande och förstå den lagstiftning de har att följa. Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att ge stöd och hjälp till de barn, kvinnor och män som lever med våld i nära relationer. Kommunen har också ansvar för att ge de som utsätts för hot och våld skydd mot fortsatt våld genom till exempel skyddat boende.

Syftet har varit att undersöka på vilket sätt det sociala nätverket hos kvinnor utsatta för våld av män i nära relationer kan vara av betydelse för våldets uppkomst, för hur det upplevs av de olika personerna i nätverket, för de konsekvenser det får för dem och för nätverket som helhet, samt nätverkets betydelse för hur. Ansvarig för våldet är alltid den som utövar det. CEMR-deklarationen för jämställdhet för att i nästa steg arbeta fram en jämställdhetsstrategi.


Det är viktigt att motarbeta allt slags våld. Våld kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt och materiellt. En majoritet av mäns våld mot kvinnor är riktat mot den egna flickvännen eller frun. I knappt hälften av dessa fall har offer och förövare en nära relation.


Denna innehöll en mängd förslag på åtgärder inom olika områden, bl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg