måndag 13 juli 2015

Statistik våld mot kvinnor

Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld. Misshandel mot kvinnor utgjorde procent av samtliga misshandelsbrott. Mäns våld mot kvinnor. Det finns dessutom en föreställning om att personer med funktionsnedsättning är skyddade mot våld vilket ytterligare bidrar till att problemet osynliggörs.


Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin.

Kvinnor har högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. Våld mot kvinnor i krig.


Statistiken visar också att kvinnor oroar sig mer, upplever sin hälsa som sämre samt redan i skolan är mer stressade än män. Detta och mycket mer kan du läsa i ”På tal om kvinnor och män. I genomsnitt kvinnor misshandlas till döds i Sverige varje år av en man hon är eller har varit tillsammans med. Det motsvarar ungefär en kvinna var tredje vecka.


Det är procent av alla fall av dödligt våld mot kvinnor under året.

Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare. Roks kvinnojourer och tjejjourer skickar årligen in statistik till Roks. Det gör att vi kan vi synliggöra det viktiga arbete som kvinnojourerna och tjejjourerna gör för att stötta kvinnor , tjejer och barn utsatta för mäns våld.


Du hittar även jämställdhetsstatistik om utsatthet för hot, misshandel, sexualbrott, kränkningar och mobbning. FN:s generalförsam-ling att göra den november till en internationell dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Miljoner kvinnor utsätts för våld varje dag.


Dödligt våld i parrelationer är en kategori där statistiken visar tydliga skillnader mellan könen. Läs också: Var fjärde ung kvinna riskerar att gå Josefin Nilssons öde till mötes. Den senaste veckan har frågan om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation varit högaktuellt i samband med att dokumentären Josefin Nilsson – älska mig för den jag är visades på SVT.


För att uppnå jämställdhet måste vi få ett slut på mäns våld mot kvinnor. Först när det våldet upphör kommer flickor och kvinnor att kunna delta i samhället på lika villkor som männen. Dina nyhetstips är skyddade – så når du oss ”Finns flera exempel på hur övergrepp. Psykiskt våld mot kvinnor i Sverige procent.


I EU ligger siffran på procent. Sexuellt våld av partner har procent drabbats av i Sverige gentemot procent i EU. Fysiskt våld har procent blivit utsatta för i Sverige gentemot EU:s snitt.


Uppmärksamheten var stor och löftet till läsarna blev att fortsätta räkna antalet dödade kvinnor.

Vårt fokus är att berätta om kvinnorna , och att beskriva misstag och systemfel som lett fram till deras död. Vi utgår från kriminellt dödligt våld mot kvinnor i nära relation och sorterar ut de relevanta fallen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg