måndag 27 juli 2015

Skilsmässa tingsrätten

Bekämpa fattigdomen med ActionAid. Välj en present i vår gåvoshop! Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Värmlands tingsrätt är en allmän domstol vars främsta uppgift är att handlägga brottmål och tvistemål. Domsagan omfattar Värmlands län.

Hemsidan är under uppbyggnad. Gemensam ansökan om skilsmässa (e-tjänst) Blankett. Nu går det att ansöka gemensamt om skilsmässa via e-tjänst.


För att kunna använda e-tjänsten måste ni vara överens om att skilja er. Om ni har barn under år behöver ni också vara överens om vårdna boende och umgänge. Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället.


Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa. Läs mer om detta på sidan Hur går en skilsmässa till.

Att skilja sig i Sverige går snabbt och är relativt okomplicerat. Det första steget är att skicka in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten. Om du vill få hjälp med att göra denna ansökan är du välkommen att klicka här. Ansökan kan lämnas in till tingsrättens kansli eller skickas till tingsrätten per post, fax eller e-post. Tingsrätten upplöser sedan äktenskapet genom dom.


Om den ena maken ansöker om skilsmässa ensam, ska tingsrätten delge ansökningen den andra maken, och bereda honom eller henne tillfälle att skriftligen yttra sig om den. När betänketid på sex månader löpt ut registrerar tingsrätten inte skilsmässan automatiskt. Det krävs nämligen att makarna skickar in en ansökan om fullföljd som bekräftar att de ännu önskar att skilsmässan ska fullbordas. Ansökan om fullföljd kan tidigast lämnas in då betänketiden är slut. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten.


I vissa fall krävs betänketid i sex till tolv månader innan ni blir juridiskt och formellt skilda, till exempel om ni har barn under år. Därför ger vi dig nu möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt snabbt få tillgång till psykologisk behandling direkt från ditt vardagsrum. Så går en skilsmässa till – steg för steg 1. Detta kallas att ansöka om äktenskapsskillnad. En vanlig fråga är vad en skilsmässa kostar. En enkel fråga och egentligen även en fråga som är enkel att besvara.


Den enda kostnad som är direkt förknippad med själva skilsmässan är tingsrättens ansökningsavgift om 9kronor.

Denna avgift är obligatorisk. Sådan dom kan, enlig § samma kapitel, meddelas då betänketiden löpt i minst sex månader. Prata med andra om skilsmässa.


Få tips och stöd i Sveriges största forum för skilsmässa. Min man har gått bakom ryggen på mig och lämnat in papper om skilsmässa (tingsrätten ) fast vi skulle göra detta tillsammans efter att vi registrerat det äktenskapsförord vi skrivit om hans nya hus. Kan han ta bort stämningen och vi gör om processen med äktenskapsförordet så jag slipper äga hans nya boende också? Du kan ansöka om skilsmässa ensam även om din maka eller make inte vill skiljas. Skilsmässa kan sökas av den ena eller av båda makarna tillsammans.


Man ansöker om skilsmässa i tingsrätten. Domstolen undersöker inte varför man ansöker om skilsmässa. Inte heller relationen mellan makarna undersöks. Hur lång tid tar det innan skilsmässan är klar?


Om ni är osäkra på hur ni fyller i blanketten kan ni kontakta tingsrätten för att få hjälp. Till ansökan om äktenskapsskillnad ska era personbevis (inte äldre än tre månader gamla) bifogas, och en ansökningsavgift på 4kronor måste betalas in till tingsrätten , innan skilsmässan börjar handläggas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg