torsdag 9 april 2015

Hur långt efter befruktning kan man ta gravtest

Om du försökt att bli gravid länge så vill du säkert ta ett graviditetstest så snabbt du bara kan. För att svara på frågan när man kan göra ett graviditetstest så behöver man också veta hur ett sådant test fungerar. Längre ner på sidan får du svar på när du tidigast kan göra ditt gravtest. Våra tester kollar specifikt efter beta-hCG, en variant som bara utsöndras vid befruktning , för att undvika falska positiva svar. Hormonet kan synas i urinen tio till tolv dagar efter befruktning.


För att få svar tidigare går det göra blodprov på sjukhuset, som kan ge svar redan sex dagar efter befruktning. Hur tar man graviditetstest? Så om du exempelvis väntar din mens den 15:e i månaden kan du testa så tidigt som den 10:e.


Ta hjälp av vårt användbara beräkningsverktyg ”När du ska testa” för att ta reda på när du kan testa med Clearblue Early Detection graviditetstest – som ger dig resultat tidigare än alla andra test. När efter samlag kan man ta gravtest - När kan man göra graviditetstest? Det är svårt att säga. Dels finns det olika typer av missfall, till exempel så kallat komplett missfall som är över fort och andra missfall där det kan ta lite längre ti dels påverkas det av hur långt man har hunnit i graviditeten när man får missfall. Man brukar räkna från sista mensens första dag, och om nästa mens inte kommer i tid kan du göra en graviditetstest ( veckor ). Om däremot mensen är oregelbunden kan man behöva göra testen vid flera tillfällen.


Om man börjar med att säga att man inte bör göra ett test innan man har missat sin mens har man uteslutit många osäkerhetsfaktorer. Då gravtest mäter hCG tar det minst dagar efter befruktning tills det att det finns tillräcklig hCG i urinen så att det kan spåras med hjälp av ett vanligt gravtest. Hur snabbt kan en graviditetstest visa positivt efter ägglossning? Om det befruktade ägget snabbt tar sig genom äggledaren och fäster sig i livmodern, så kommer du också att snabbt börja producera hCG i en sådan mängd att det kan mätas. Därför kan du börja testa med en mycket känslig test redan dagar efter ägglossning.


Men om du är gravid kan vi avslöja att detta sker nu – följ med på resan genom kroppen! Celldelning och fästning. Befruktningen tar plats i äggledaren, oavsett om det är ägget eller sädescellen som kommer först.


Sädesceller kan leva här i flera. Testar man för tidigt så kan man alltså dels riskera att testa negativt eftersom det inte finns tillräckligt med hCG för att ge utslag, dels kan man riskera att få ett tveksamt resultat som då skapar osäkerhet och dels så riskerar man att testa positivt bara för att få mens ett par dagar senare (och då blir man ju riktigt orolig). CG-nivån stiger snabbt och fördubblas varje timmar den första tiden. De hormonnivåer som gravidtest mäter ökar fort direkt efter befruktningen , i många fall får man positiva resultat innan den testdag som rekommenderas på paketet. Dock är det individuellt hur snabbt nivåerna ökar, och om man har en långsammare ökning av hormonnivåer än genomsnittet får man alltså negativt om man testar tidigt, även om det sedan skulle slå om.


Jag vet svaret, men ändå googlar jag hoppas att jag kan testa liiiiite tidigare. Därför bör du alltid läsa bruksanvisningen för eventuella mediciner som du tar innan ett test utförs. Jag brukar testa en vecka innan mens (hittills negativt, tyvärr). Men funderar på om det går att testa tidigare, typ 7-dagar innan?


Så frustrerande det är att inte bli gravid när man verkligen vill. BIM-dag, tog ett graviditetstest från clearblue, ett digitaltest, där man ska se vecka osv. Hur långt efter BIM har ni plussat?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg