måndag 20 april 2015

Efter hur många dagar kan man göra graviditetstest

Om du försökt att bli gravid länge så vill du säkert ta ett graviditetstest så snabbt du bara kan. För att svara på frågan när man kan göra ett graviditetstest så behöver man också veta hur ett sådant test fungerar. Längre ner på sidan får du svar på när du tidigast kan göra ditt gravtest. Det är detta hormon som alla graviditetstester för hemmabruk detekterar, och vissa tester är så pass känsliga att de kan användas upp till dagar innan missad mens (vilket är dagar innan väntad mens). Så om du exempelvis väntar din mens den 15:e i månaden kan du testa så tidigt som den 10:e.


Hur tidigt kan man då testa?

Det är väldigt olika från kvinna till kvinna, och det kan också variera från graviditet till graviditet. Generellt kan man säga att chansen för att se ett positivt resultat på graviditetstesten är större ju tätare på den förväntade menstruationsdagen man testar, eller om den dagen redan har passerats. Man brukar räkna från sista mensens första dag , och om nästa mens inte kommer i tid kan du göra en graviditetstest ( veckor ). Om däremot mensen är oregelbunden kan man behöva göra testen vid flera tillfällen.


Menstruation kan utebli av många orsaker oavsett hur regelbunden man varit tidigare. Stress, oro är två orsaker men även dålig kosthållning och låga hormonmängder i kroppen kan få mensen att hoppa över. Om man har ätit preventivmedel kan mensen behöva många månader på sig att bli regelbunden igen.


För att få svar tidigare går det göra blodprov på sjukhuset, som kan ge svar redan sex dagar efter befruktning.

De vanligaste graviditetstesten kommer i form av teststickor, -kassetter eller -stavar som reagerar på hormonet hCG i urin. Innan man gör testet är det viktigt att bipacksedeln läses noggrant. Om man börjar med att säga att man inte bör göra ett test innan man har missat sin mens har man uteslutit många osäkerhetsfaktorer. Då gravtest mäter hCG tar det minst dagar efter befruktning tills det att det finns tillräcklig hCG i urinen så att det kan spåras med hjälp av ett vanligt gravtest. Jag har läst på Internet att man kan testa positivt redan någon dag efter ägglossning.


Svar Det varierar mellan olika graviditetstest. För att få rätt resultat ska man testa helst några dagar efter BIM, men om du vill testa tidigare så vänta iaf tills dagarna innan du ska få din mens. Tänk då på att du kan vara gravid även fast testet visar negativt.


Så det är ganska meningslöst att testa innan BIM egentligen. Härligt utbud av Dagmar online. Stort utbud av Dagmar på Boozt. Fri frakt på beställningar över 4kr. Ett graviditetstest kan faktiskt i vissa fall visa ett positivt resultat så tidigt som dagar efter att du haft din ägglossning – dvs.


Men det kan också gå flera veckor efter ägglossningen tills du kan se en utförd test med ett positivt resultat. Man behöver då ha särskilda anledningar för att få göra abort, till exempel att man mår psykiskt dåligt, är väldigt ung, har missbruksproblem eller att fostret är skadat eller missbildat. Efter veckor och dagar kan fostret överleva utanför kroppen och därför är det inte längre tillåtet att göra abort.


De flesta tester ger säkert utslag till dagar efter ägglossningen.

Dvs gör man ett test dagar efter ägglossningen, dvs ungefär då man borde få sin mens, och det visar negativt så kan man till säkerhet veta att man inte är gravid. Men oftast dröjer det ytterligare 5-dagar innan testet blir positivt. Med blodprov kan man upptäcka en tidig graviditet redan dagar efter ägglossning men så tidigt går det inte att få utslag på ett vanligt graviditetstest på urin. Hur väljer man rätt test för att lära sig om graviditet efter några dagar efter befruktningen?


För att testet ska kunna visa ett tillförlitligt resultat är det nödvändigt att inte bara vänta några dagar från befruktningstillfället utan också att välja testet korrekt. På papperna som vi fick med hem står det att man ska göra graviditetstest ca dagar efter ET. Så egentligen jag kanske borde räkna från 11:e dagen efter ÄL istället i mitt fall.


Graviditetshormonet hCG som graviditetstestet reagerar på produceras till en början av embryot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg