tisdag 20 november 2018

Regler alkohol

Samtalsbehandling i soliga Spanien. Ta ditt första steg, ring oss så kan vi prata om saken. Mängden avgiftsfri alkohol du får ta med dig beror på i vilket land du har köpt alkoholen – i ett annat EU-land eller i ett land utanför EU. Det finns regler du måste följa oavsett var du köpt alkoholen.


Du måste ha fyllt år.

Alkoholen måste vara för ditt eller din familjs¹ privata bruk. Om din vän eller granne köper måste du betala svensk alkoholskatt för den alkoholen innan den transporteras till Sverige. Hur alkohol får serveras på restauranger och barer regleras i alkohollagen. Det är restaurangägaren som är ansvarig för att lagar och regler följs. Får att få serveringstillstånd krävs att den som söker tillstånd visar att han eller hon har tillräckliga kunskaper om lagstiftningen och vilka regler som gäller.


Lagar och etiska regler. Enligt lagen ska alkoholreklam vara måttfull och balanserad.

Den får inte vara påträngande, rikta sig till barn eller ungdomar under år, eller uppmana till konsumtion vid olämpliga tillfällen. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år. Jag undrar hur mycket alkohol får jag ta med mig till Turkiet och därifrån. I Arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren ska klargöra vilka interna regler och rutiner som gäller om arbetstagare uppträder påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel i arbetet.


Den anställde har rätt att veta vad som gäller på jobbet när det gäller alkohol och droger. Viktigt: Enligt gällande tullregler har man tillåtelse att införa 8st cigaretter köpta i ett EU-land. Dessa kan dessvärre inte förbeställas i Airshoppen. För båtar under tio meter och båtar som går långsammare än knop gäller samma regler som tidigare.


Kustbevakningen har rätt att stoppa dem och kontrollera nykterheten om man kan misstänka att båtföraren är påverkad av alkohol eller annat medel och inte kan framföra båten på ett säkert sätt. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer eller lämnar ut alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat i strid med kap. Vid en offentlig tillställning på offentlig plats får alkohol bara förtäras om det sker vid en servering med tillstånd. Det står i ordningslagen (kap §).


Ansök om tillstånd för offentlig tillställning. Ordningslagen på riksdagens webbplats. Polisen kan ge dig böter och hälla ut alkoholen om du inte följer reglerna.


Konsumentverkets allmänna råd om marknadsföring av alkohol.

I filmen får du en överblick av de regler som gäller vid marknadsföring av alkoholdryck. Våra jurister förklarar bland annat vad som avses med bildregeln och kravet på särskild måttfullhet. Vad säger då lagen om cykling och alkohol ? Till skillnad mot bilar så finns det ingen promillegräns för cykel.


Det har en del tolkat som att det inte finns några regler alls för alkoholintag och cykling – men det är alltså fel. Sätter du dig däremot på en moped gäller samma regler som om du kör bil, du får alltså inte köra med över promille. En undersökning från If visar att sex av tio (procent) svenskar tycker att det borde finnas en promillegräns för elcykel.


Hur en elcykel definieras är dock inte alldeles självklart. Hittar flera olika svar och länkar. Allt ifrån : liter alkohol oavsett styrka: liter sprit och liter vin. FB som heter Allt om Thailand. För några år sedan fick vi böta 5bath för att vi hade med oss liter sprit och en bag-in-box vin på personer.


Några generella regler för det du ska ta med dig in i Thailan är att det ska vara för eget personligt bruk. De flesta tillstånd tillåter servering klockan 11. En del restauranger har inskränkta tider på vardagar men tillåts servera längre på helger.


Du får föra in liter starksprit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg