tisdag 29 maj 2018

Begära bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Högsta domstolen har inte slagit fast exakt hur lång tid du kan vänta innan rätten att begära bodelning går förlorad.


Har ni gjort bodelningen själva och ni båda överens om att göra ändringar ska ni kunna göra det utan problem, oavsett hur lång tid det har gått.

Har ni tagit hjälp av en bodelningsförrättare med att göra bodelningen brukar det vara fyra veckor efter delgivningen av bodelningen som någon av er kan begära ändringar. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Möjlighet att begära bodelning för sambor kvarstår upp till ett år efter att du och din sambo separerat och flyttat isär. Precis som du nämner så krävs det att din brors sambo begär bodelning efter det att din bror gått bort för att den ska genomföras, (SamboL §). Bodelning vid bortgång.


Vid en bodelning ska samboegendomen delas lika mellan samborna eller dess arvingar vid bortgång, (SamboL §). En make kan därför begära bodelning långt efter en skilsmässa, för att undvika att få krav från den andra i efterhand är det därför viktigt att få bodelningsavtalet gjort. Väntar man alltför länge kan dock makens väntan ses som en eftergift och man förlorar då rätten att kräva bodelning.


Det som återstår av samboegendomen efter avdrag har gjorts för skulder ska värdet delas lika § sambolagen, sambolagen.

För att bodelning ska ske krävs det att någon av samborna begär bodelning och att begäran görs inom ett år § stycket sambolagen. Enligt ÄktB gäller en huvudregel om hälftendelning, dvs. Vid bodelning med anledning av den ena makens död kan den efterlevande maken dock begära att vardera sidan ska behålla sitt giftorättsgods, kap. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas.


Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning , eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.


En bodelning mellan sambor är frivillig. Den sambo som vill ha en bodelning måste därför begära det. En sambo kan dock inte vänta hur länge som helst med att begära bodelning efter att samboförhållandet har upphört. När ett samboförhållande upphör måste samborna fördela tillgångarna mellan sig på något sätt. När en make avlider har den efterlevande maken rätt att begära bodelning.


Den efterlevande maken kan välja att vardera sida behåller sitt giftorättsgods, dvs. Vid en sambos dödsfall är det bara den efterlevande sambon som kan begära bodelning. Det finns dock inte, såsom för sambor, någon ”sista dag” för en make att begära bodelning.


Det innebär att om bodelning ej skett i anledning av äktenskapsskillna kan den make som så önskar begära bodelning även om det förflutit år eller mer efter det att dom på äktenskapsskillnad meddelats. Det är inte möjligt för den avlidne sambons arvingar att begära bodelning. Begär inte den efterlevande sambon bodelning kommer någon bodelning således inte att ske.

En efterlevande sambo som är ägare till den större delen av samboegendomen kan således välja att inte begära bodelning varefter hen behåller all sin egendom. Därefter kungörs uppgiften via post- och inrikes tidningar. Kungörelsen görs med en tidsfrist som ger företag eller andra personer som ni kan tänkas ha skulder till chansen att begära att bodelningen återgår, till exempel om den innebär att de riskerar att förlora sin fordran på grund av den. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede.


Sambor kan också avtala om att en bodelning inte skall förrättas. Man kan även skriva avtal om att viss egendom inte ska ingå i en eventuell bodelning. Har ingen bodelning gjorts kan alltså en av er begära att en bodelning ska göras många år senare.


Viktigt är att vara medveten om att bodelningen ändå utgår från den ekonomiska situation som var aktuell den dagen er ansökan om äktenskapsskillnad registrerades hos tingsrätten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg