Om du har sprutfobi är upplever du en stark rädsla inför att ta blodprov eller sprutor. Du kanske undviker att söka vård eller vaccinera dig av rädsla för nålstick. Om rädslan är så stark att den hindrar dig i olika situationer och gör att du undviker sprutor och stick räknas det som en fobi.
Behandling av sprutfobi. Här kan du läsa om sprutfobi och hur vi kan hjälpa dig. Längre ned kan du läsa om vad som kännetecknar en fobi för sprutor.
Vet inte hur just detta är för dig. Varför man får sprutfobi kan bero på att man haft någon mera ”skräckartad” upplevelse i samband med provtagning eller vaccination, kanske någon hållit fast armen, sagt att ”det känns inte” eller liknande, och så gjorde det ont ändå. Små barn har en lägre smärttröskel än vuxna. Nu klarar hon av att se nålar igen. Marie Hagberg, 3 från Stockholm har tagit ett stort steg framåt.
Läkaren Faramarz Norouzi håller upp en nål. Detta påverkar förmågan att ta blodprov, gå till tandläkaren samt andra vårdtjänster. Många är rädda för sprutor men har man en fobi så är rädslan mycket kraftig och överdriven.
En av de vanligaste fobierna är rädslan för sprutor. Ulla Markström jobbar på Örnsköldsviks sjukhus och tar hand om barn och ungdomar med sprutfobi. Hon berättar att man måste börja med att skapa sig ett förtroende för personen som ska hjälpas. Du kan ha vad som kallas fobi om du är så rädd för någonting att du gör allt för att undvika det.
Det finns behandling som hjälper, om din fobi påverkar dig. Mottagning BUMM Liljeholmen är en medicinsk specialistmottagning för barn och ungdomar i åldrarna 0-år. Här arbetar barnläkare, barnsjuksköterskor. Specifika fobier - innefattar fem undergrupper baserat på vad som utlöser rädslan. Kategorierna är djur (ormar, fåglar), naturlig miljö (höjder, åska) blod-injektion-skada (blodprover, sprutfobi ), situationella omständigheter (att flyga, små utrymmen) samt övriga (att kräkas, sjukdomar).
Samtliga översättningar är godkända av författarna och får kopieras och användas gratis (men inte säljas). Podcast om specifika fobier – kräkfobi, sprutfobi , spindelfobi och andra fobier Podcast om ångest med patient och läkare – Stor ångestspecial! Podcast om psykodynamisk terapi med psykologen och forskaren Peter Lilliengren Skillnaden mellan KBT och psykodynamisk terapi: kognitiv beteendeterapi eller PDT?
Jag är fortfarande rädd och behöver både Emlasalva (bedövning), lugnande och ligga ner för att klara av att ta blodprov eller en spruta. Men idag kan jag stolt säga att jag har kommit över fobin. Idag är det bara en rädsla som är hanterbar.
Har ingen erfarenhet av just sprutfobi , men inför blodprov brukar jag be om att få ligga ner (fälla bak stolen) om möjligheten finns. Ibland har jag också fått hålla i en värmekudde eller stressboll.
Sedan brukar jag försöka profylaxandas för att slappna av. Det är lätt hänt att man sitter och spänner sig om det känns obehagligt. Kroppen reagerar på både falska och skarpa larm innan man vet om faran är verklig eller inte.
Dessutom är ångest något man snabbt kan lära sig att känna. Den benämns ibland som aikmofobi, belonefobi eller enetofobi. Trypanofobi är extrem och orationell rädsla för medicinska ingrepp med injektions-spruta eller kanyl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.