måndag 11 april 2016

Skilsmässa underhåll

I ett äktenskap ska makar “var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodes” (Äktenskapsbalken kap. § 1). Vad som åsyftas är först och främst mat, bostad och belysning och dylikt. Efter en skilsmässa gäller inte dessa regler längre. Underhåll till maka efter skilsmässa.


FRÅGA Varit gift i över år.

Slutade förvärvsarbeta för ca år sedan. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten.


Om barnet bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna behöver ingen betala underhåll för barnet. Men i vissa fall kan det ändå vara rimligt, till exempel om den ena föräldern har en högre inkomst än den andra. Barnet bor hos båda föräldrarna.


Egentligen innebär skilsmässan att även de ekonomiska banden mellan makarna ska upphöra (kap § st ÄktB).

Men, den ena maken kan ha rätt till underhållsbidrag från den andre maken under en övergångstid efter skilsmässan (kap § st ÄktB). Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Utgångspunkten är att makarna var och en efter sin förmåga ska bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses, se ÄktB kap.


Tanken är att makarna ska leva på ungefär samma ekonomiska standard. Försäkringskassan ska bland annat informera föräldrar när det gäller frågor om underhåll och försörjning av barn. I uppdraget ingår också att hjälpa föräldrar att räkna ut underhållsbidrag och att komma överens i civilrättsliga avtal. Hur mycket ska du betala i underhåll ? Om en förälder har mycket bättre ekonomi än den andre är det normalt att denne betalar en större del av barnets kostnader. Ett äktenskaps förord finns (att hans uppsparade pension och hans bilar förblir hans), med tillägg om att det inte gäller vid otrohet, och att under tiden vi är gifta är all inkomst gemensam.


Huvudsyftet med denna uppsats är att undersöka hur dessa förändringar tagit sin form. Enligt ett avgörande från Högsta domstolen så måste det finnas ett orsakssamband mellan äktenskapet och den ena makens bristande försörjningsförmåga för att underhåll vid skilsmässa skall kunna komma ifråga. Om ni inte kommer överens. Att skilja sig i Sverige går snabbt och är relativt okomplicerat. Det första steget är att skicka in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten.


Om du vill få hjälp med att göra denna ansökan är du välkommen att klicka här. Tingsrätten upplöser sedan äktenskapet genom dom.

En skilsmässa är ofta komplicera både psykiskt och juridiskt. Skilsmässa Juridik, känslor, forum, tips m. Här hittar du all information du behöver för din skilsmässa. Juridiska regler, men även tips på hur du kan undvika eller gå vidare med din skilsmässa. För att skiljas måste en ansökan om skilsmässa upprättas. Därför ger vi dig nu möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt snabbt få tillgång till psykologisk behandling direkt från ditt vardagsrum.


Eftersom dina frågor handlar om fördelning av kostnader gällande barnen, dvs frågor om underhåll för barnen, finns svaren på dessa reglerade i Föräldrabalkens (FB) sjunde kapitel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg