fredag 8 april 2016

Äktenskapsförord under pågående äktenskap

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån.

Ska äktenskapsförordet gälla all egendom är det lättare att göra det före ingången av äktenskapet , annars måste man göra en förteckning av all egendom. I ert fall gäller det dock endast den del av huset som betalades med gåvan. Denna kan ni utan problem.


Men detta gäller inte när den ene maken ger en gåva till den andre, utan i ett sådant fall krävs ett äktenskapsförord. Både före och under pågående äktenskap kan äktenskapsförord upprättas, enligt kap. Ett äktenskapsförord är ett avtal som talar om vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap.


Med enskild egendom menas egendom som inte ska bodelas vid en skilsmässa eller vid dödsfall. När man ingår ett äktenskap klassas automatiskt all egendom som giftorättsgods, om inget annat avtalats. Hej, Min make och jag hade var sin fastighet när vi gifte oss för år sedan.

Vi har gjort en bodelning under bestående äktenskap samt upprättat ett äktenskapsförord för år sedan. Dessa är båda registrerade och anmälda hos Skatteverket. Går det att skriva äktenskapsförord under pågående äktenskap ? Har ett äktenskapsförord betydelse vid dödsfall?


Vilka saker ska delas upp i en bodelning om vi skiljer oss? Det som är viktigt är att båda parterna är överens om att göra en bodelning under pågående äktenskap för att man skall kunna genomföra det hela. Du måste anmäla en bodelning om du ska dela upp boet under pågående äktenskap. Handlingen där fördelningen av vem som ska äga vad framgår (tillgångar och skulder) kallas bodelningshandling, och det är frivilligt för er att registrera den. Men kan även göras under pågående äktenskap.


Två makar med egendom som är giftorättsgods kan själva genom äktenskapsförord fritt bestämma vilken egendom som ska vara deras enskilda. Regler kring äktenskap samt eventuella hinder mot äktenskap regleras i äktenskapsbalken (ÄktB)ÄktenskapshinderI äktenskapsbalken finns tre omständigheter som utgör hinder för att två personer ska få ingå äktenskap. Det första är att personer under arton år inte får ingå äktenskap (kap. § ÄktB). Det är upp till dig ifall du anser att ni behöver skriva ett äktenskapsförord , eller ifall du tycker att det räcker med en bodelning under bestående äktenskap. Däremot är äktenskapsförordet det lättaste och säkraste sättet att nå dina mål.


En anmälan om bodelning ska inlämnas till tingsrätten. Mall för äktenskapsförord. Genom ett äktenskapsförord kan makar och blivande makar komma överens om att samtliga eller vissa tillgångar hos den ena eller båda makarna ska vara enskild egendom.


Du kan skriva ett äktenskapsförord såväl under som före äktenskapet.

När du ska skriva in makarna finns det två huvudalternativ. Det första alternativet innebär att du definierar makarna i inledningen av äktenskapsförordet varefter du därefter inte nämner makarna med deras riktiga namn. Ett registrerat äktenskapsförord är bindande och kan inte ensidigt frångås eller hävas av den ena maken.


För att ångra ett äktenskapsförord krävs det att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om att det tidigare inte längre ska gälla. Detta gäller om inget äktenskapsförord har skrivits mellan makarna. Alltså ska den maken som äger mest lösa ut den make som äger mindre, genom att betala mellanskillnaden, för att få behålla sina ägodelar. Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap.


Vill två makar förändra äganderätten av sina tillgångar under äktenskapet kan detta alltså göras genom en bodelning under pågående äktenskap. Bodelningsavtalet måste då registreras hos Skatteverket för att vara giltigt. Om två makar vill överlåta egendom eller del av egendom till den andra maken, såsom en del av ett hus kan överlåtelsen ske genom bodelning under pågående äktenskap eller genom gåva. Generellt sett är förfarandet enklare om det görs genom upprättandet av ett gåvobrev. I ett äktenskapsförord avtalar makarna om att viss egendom ska vara den ena makens enskilda egendom.


En bodelning kan även göras under bestående äktenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg