måndag 11 april 2016

Det mångkulturella samhället

Det finns idag ingen enande etablerad definition av det mångkulturella samhället. Det är dock möjligt att urskilja tre definitioner som ofta används i forskning och debatt. Utifrån en pragmatisk definition kan det mångkulturella samhället ses som ett samhälle med en mångfald av kulturer, religioner, språk och etniciteter. Skickas inom 3-vardagar. Köp Det mångkulturella samhället av Charles Taylor på Bokus.


Studiematerial om det mångkulturella samhällets utmaningar.

Boken har läsarrecension. Här finns handledningar för hur en skola kan arbeta med lektioner, temadagar, temaveckor och projektperioder. Kursen utgår från skolans potential som civil sfär där det är möjligt att” reparera sprickor” i samhällsväven. Idén om det mångkulturella samhäller initierades av just ester och judar, av invandrade människor i ett svenskt politiskt sammanhang, säger Wickström. Vad betyder det mångkulturella samhället ? Låt oss här inte diskutera invandring och sverigedemokrater, utan vad ordet verkligen betyder?


Vi talar ofta om arvet från Rom, Jerusal em och Athen, men det är knappast det vi menar med ordet. Här i Skåne har vi haft dansk,tysk,holländsk och vendisk invandring under historisk tid.

Hon anser att detta döljer det faktum att det finns andra former av rasism, exempelvis vardagsrasism, som även praktiseras av de som inte är uttalade rasister. Genom uppdelningen i vi och dom blir rasism paradoxalt nog en minoritetsposition som måste försvaras mot den mångkulturella hegemonin genom att utnyttja yttrandefriheten. Det handlar om att våga vila i större perspektiv, att våga lita på att man gör det rätta fast man hånas av de oförståndiga. Vi som idag står upp för ett Sverige där självkänsla och förnuft står över självförnekelse och hysteri ska söka styrka i de större sammanhang som skänker rättfärdighet åt vår strävan.


När volymen människor från segregerade, islamiska samhällen , ökar, blir också Sverige mer likt dessa samhällen. Mångkulturella samhällen. När allt fler kvinnor faller offer för sexuellt våld sprider sig oron och man kommer att undvika att gå ut ensam, särskilt på natten och särskilt i ” mångkulturella ” och ”berikade” delar av staden.


Det är med andra ord svårt, menar vi, att göra en fullständig analys av politisk och samhällelig förändring i Sverige utan att studera svenska folkets inställning till det mångkulturella samhället. Det tänker vi göra i det här kapitlet. Denna artikel utgör en sammanfattande diskussion om kultur och mångkultur och olika aspekter kring dessa begrepp, vilket jag utlovat i tidigare artiklar på min blogg. I bidraget från lärarna vid Angeredskolan i Göteborg betonar man i stället möjligheterna.


Att få undervisa i en mångkulturell skola är för dem ”en ynnest och oerhört berikande”. På samma sätt vill vi i boken framhålla att heterogenitet är en resurs. Utbildningsvetenskaplig forskning visar på generellt försämrade skolprestationer i Sverige, ökad skolsegregation och stora skillnader i genomsnittliga betygsnivåer mellan skolor. Skolframgång i det mångkulturella samhället. I glappet mellan skolans uppdrag och dess verklighet visar denna föreläsning vägen framåt.


Det finns en osäkerhet i Sverige om och hur vi ska diskutera invandrarfrågor och hur vi ska förhålla oss till det mångkulturella samhället.

Vissa säger att vi ska avstå från debatten och att den bara gynnar Sverigedemokraterna. Kursen syftar till att studenterna ska skaffa sig kunskaper om olika perspektiv på begreppet det mångkulturella samhället. Vidare syftar den till att studenterna ska skaffa sig beredskap att hantera kulturmötesfrågor i sin lärarverksamhet och att bedriva undervisning i en mångkulturell skola. I officiella sammanhang och deklarationer slår man högtidligt fast att det svenska samhället är mångkulturellt.


Dock är det mångkulturella Sverige underrepresenterat i de politiska församlingarna på samtliga tre nivåer. Politiska motståndare och grötmyndiga debattörer rasade mot Nyamko Sabuni efter att hon kritiserat idén med det mångkulturella samhället. Hennes värdegrund ifrågasattes, det tolkades som att hon ville kasta alla som inte var svenskar ur landet. Men det är feltolkningar alternativt fultolkningar av vad Sabuni sade.


Det finns flera datum som är viktiga att hålla reda på när man ska söka eller har sökt till Stockholms universitet. Vanliga frågor om studier och studieval Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren om studier. Vi ser förvisso dagligen exempel på ett mångkulturellt samhälle i televisionen, i populärkulturen, i reklamen och i den offentliga sektorns samhällsinformation, men vad som förenar dessa exempel på det mångkulturella samhället är att de är fiktiva, kraftigt tillrättalagda eller synnerligen icke-representativa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg