torsdag 28 april 2016

Ärver sambo vid dödsfall

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Om föräldrarna inte är vid livet kommer syskon och halvsyskon att ärva i föräldrarnas ställe. Sambolagen vid dödsfall.


Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning. Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död. Att testamentera till sambo. Att komplettera med en livförsäkring. Genom att teckna en livförsäkring kan ett försäkringsbelopp falla ut vid dödsfall.


Det kan hjälpa den efterlevande att betala ut arvet till barn. Viktigt är att den tecknas på rätt sätt så att det får avsett syfte. Enligt lagen ärver sambor aldrig varandra. Det spelar ingen roll hur länge du varit sambo eller om ni har gemensamma barn. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv är det viktigt att skriva testamente.


Ni kan välja att skriva gemensamt testamente eller enskilt testamente. Det skydd som finns tillhands är lilla basbeloppsregeln. En sambo är garanterad ett minimiskydd för att hålla sambornas gemensamma hem intakt vid ett eventuellt dödsfall.


De tillgångar (och skulder) som den avlidne lämnar efter sig och som de efterlevande ska få ärva , kallas för dödsbo. Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma. Efterlevande make, sambo , barn och de som blivit omnämnda i testamentet är delägare i dödsboet. Testamente är därmed ett bra sätt att försäkra sig om att sambo får ärva vid eventuellt dödsfall. I övrigt sker en bodelning gällande er samboegendom etc.


För sambor gäller att de inte ärver varandra överhuvudtaget. I detta fallet kommer alltså ditt barn att ärva dig, inte din sambo. Om du skiljer dig eller separerar från din sambo ska du anmäla detta till oss så att premiepensionen kan räknas om och dina utbetalningar höjas. Din tjänstepension kan också omfattas av skydd vid dödsfall.


I sambolagen regleras hur ett bo kan delas när ett samboförhållande upphör p. Bostad och bohag införskaffat under sambotiden och för gemensamt bruk är det enda som kan delas mellan efterlevande sambo och den avlidnes arvingar. Vid separation har sambon endast rätt till hälften av just denna egendom oavsett vem som har betalt den. Måste bara få fråga om det är någon som kan förklara för mig vad det är för skillnad om man är sambo och gift vid dödsfall ? Om man har barn ihop och äger hus osv. Vad händer med huslånet om den ene föräldern går bort? Tar den andre över skulderna då?


I privata försäkringar bestämmer man själv helt fritt vem som ska ha pengarna vid dödsfall. Vem som ärver beror på om den döda var gift eller inte och om det finns barn. Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation.


Det här gäller för dig som är sambo. Det är endast samboegendom efter avdrag för skulder som delas lika vid en bodelning mellan sambor i samband med separation eller dödsfall. Som samboegendom räknas bosta möbler och husgeråd som köpts för gemensam användning under tiden ni varit tillsammans. Sådant ni ägt sedan tidigare.


Till skillnad från gifta, som har rätt till bodelning av allt giftorättsgods vid äktenskapsskillnad och dödsfall , har sambor en rätt till bodelning av endast den permanenta bostaden och möblerna om dessa har köpts för att användas tillsammans. Finns det barn ärver barnen (oavsett om det är särkullsbarn eller gemensamma barn). Du ska också vara uppmärksam på vem som står som förmånstagare på din pensions- eller livförsäkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg