fredag 20 mars 2015

Skilsmässa vem får vad

Vem får vad i en bodelning vid skilsmässa ? Båda makarna har rätt att i första hand få behålla sina egna ägodelar. De ägodelar som inte är enskild egendom genom äktenskapsförord eller villkor i testamente eller gåva ska ta upp i bodelningen. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger vad , vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad.


Du ärver inte din sambo.

Vid en skilsmässa sätter bodelningsavtalet punkt för er ekonomiska förbindelse rent juridiskt och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Så här går ni tillväga. Ni listar, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder. Gränsen mellan vad som är ett kortvarigt och långvarigt äktenskap brukar anges till fem år, men det får bedömas från fall till fall.


När det gäller den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget finns det, på samma sätt som för sambor, särskilda regler. Vid bodelningen görs en behovsprövning. Till saken hör att jag nu bor ensam med våra tre gemensamma barn och endast fick deras tillhörigheter samt ngn enstaka liten möbel vid flytt.


Vad har jag rätt att kräva av honom och kan han hinda mig från att ta del av bil etc?

Hur går jag till väga, vem har rätt till vad ? Nedan följer en rad exempel på vad som kan påverka bedömningen om vem som har störst behov av hyresrätten. Att den av makarna med det största behovet av att få bo kvar också ska få behålla den gemensamma bostaden vid skilsmässa framgår av kap. Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in.


Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. VEM FÅR VÅRDNADEN OM BARNEN? Gifta har, som huvudregel, båda vårdnaden om gemensamma barn.


När ni ansöker om äktenskapsskillnad får ni i blanketten – om ni har barn under år – uppge om ni vill att vårdnaden om barnen alltjämt ska vara gemensam eller om den ensamt ska tillfalla en av er. Det kan även tilläggas att vederlag kan utgå om man till exempel genom gåva minskat sitt giftorättsgods med minst eller om man har en skuld som uppkommit på grund av brott (t.ex. skadestånd). Den vederlagsgrundande omständigheten får inte ha skett mer än år innan talan om skilsmässa väcktes, då utgår inget vederlag. Många undrar vad som händer med bostaden och andra gemensamma fastigheter när man separerar från sin make eller maka. Vem har rätt till bostaden när man separerat?


Och hur kompenseras den andra parten? Hur ta över bolån vid separation med sambo? Detta är vanliga frågor som dyker upp vid en skilsmässa. Här får du råd om vad du kan tänka på för att de ska bli så bra som möjligt för barnen.


Du får också råd om det praktiska livet efter separationen vad gäller till exempel vårdnad och ekonomi, och hur ni gör om ni inte kommer överens.

Kan det bli en vårdnadstvist över en hund? Eller kan man ha delad vårdnad? Hur löser man det på bästa vis för hunden vid en skilsmässa ? Jag och min fru har bestämt oss för att skiljas.


Vi har en femårig chihuahuakille som vi skaffat tillsammans, men det är hon som står som ägare. Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.


När kan jag köpa ny bostad? Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vad som gäller när någon dör kan du läsa om på sidan 22. Om makarna är överens kan de få skilsmässa direkt. Du som företagare behöver ett äktenskapsförord om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa. Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen.


Tingsrätten kan också besluta om frågor som hänger ihop med skilsmässa , till exempel frågor om vårdnad om barn. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. Många par har svårt att lyssna på varandra, menar Mia. Ofta bråkar man om ansvarsområden.


Vem tar initiativ och vem är passiv är ett annat vanligt konfliktområde. Missförstånd kring vad den andre menar, kränkande ordval och en kylig ton kan leda till attack och försvarsbeteenden som är svåra att bryta. Skiljer ni er är det äktenskapsbalken som går in. Om bilen inte är enskild egendom avgör bodelningen vem som får den.


Det spelar ingen roll att han står på lån etc, det är ändå giftorättsgods ifall det inte är enskild egendom (mao gåva, något han ärvt, om ni har äktenskapsförord och det står där etc).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg