fredag 6 mars 2015

Sambolagen företag

Hej,Jag och min flickvän har nyligen blivit sambo. Jag undrar vad sambolagen säger om följande. Jag äger ett aktiebolag (holdingbolag) som i sin tur äger delar av andra aktiebolag. Ingår detta holdingbolag i bodelning vid en eventuell separation?


Stäng På avtalanvänder vi cookies för att ge dig en bättre kundupplevelse. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren.

Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Sambolagen bostad och bohang. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Sammanfattningsvis är det alltför vanligt att man tror sig veta vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation. Du har ingen rätt till kompensation för den tid och det extra jobb du lagt ner i hans företag.


Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning. Hur stor del var och en äger beror på hur mycket som betalats eller om de har kommit överens om annat. Denna lag är inte speciellt utformad för att gälla sambor, men den omfattar de saker som köps gemensamt och som faller utanför sambolagen.

I ett ärende om förordnande av bodelningsförrättare uppstår frågan om övriga omständigheter gör att parterna ändå kan anses ha stadigvarande bott tillsammans i sambolagens mening. En sambo har betalat fakturor som avsett den andra sambons egendom som inte var samboegendom men som användes av samborna gemensamt. Kortfattad information av vad sambolagen innebär. Ladda ner eller beställ kostnadsfritt. Som sambor räknas två personer som har ett gemensamt hushåll och bor tillsammans som ett par.


Om du bor en kompis eller ett syskon gäller inte sambolagen. Om du är sambo omfattar sambolagen endast bostaden och bohag. Det vill säga, ett företag ingår inte i en bodelning, enligt sambolagen. Allt ni äger tillsammans, till exempel fritidshus eller aktier som ska delas lika, kan endast regleras genom ett samboavtal. Enligt sambolagen ska all samboegendom delas lika när sambos separerar.


Hur egendom fördelas kan regleras genom att skriva ett samboavtal. Lagen reglerar främst vad som ska ske med sambornas egendom om samborna flyttar isär eller någon av dem avlider. Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. Sådant ni hade innan ni flyttade ihop ingår inte i samboegendomen, inte heller bilar, sparpengar, företag , sommarstugor med mera.


Använd formuläret till vänster för att fylla i mallen. Dokumentet sammanställs beroende på dina svar: villkor läggs till eller tas bort, avsnitt. Bilar, aktier och liknande faller inte under sambolagen utan tillfaller den partner som står på egendomen.

Här gäller det att passa sig för en ekonomisk fälla. Om du hjälpt till att betala amorteringar och räntor och sådana saker har du fortfarande inte rätt till bostaden. Det andra alternativet är mer riskfyllt och är sparkonton utan insättningaranti.


Kontona erbjuds av nischbanker och kreditbolag som inte har bankstatus. Eftersom dessa företag gör lönsamma investeringar och har mindre administrationsarbete så kan de erbjuda höga sparräntor på upp till rörligt. Den nya sambolagen gör ingen skillnad på om samborna är av samma eller olika kön utan gäller i båda fallen. Din sökning på sambolagen gav tyvärr ingen träff. Prova gärna något av följande: Kontrollera att du har stavat korrekt.


Ange mindre specifika sökord. Prova med ett alternativt ord eller en synonym. Använd asterisk för att hitta andra ändelser av det eftersökta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg