måndag 8 maj 2017

När kan man testa sig för graviditet

Om du försökt att bli gravid länge så vill du säkert ta ett graviditetstest så snabbt du bara kan. För att svara på frågan när man kan göra ett graviditetstest så behöver man också veta hur ett sådant test fungerar. Längre ner på sidan får du svar på när du tidigast kan göra ditt gravtest. Så om du exempelvis väntar din mens den 15:e i månaden kan du testa så tidigt som den 10:e. Ta hjälp av vårt användbara beräkningsverktyg ” När du ska testa ” för att ta reda på när du kan testa med Clearblue Early Detection graviditetstest – som ger dig resultat tidigare än alla andra test.


Testar man för tidigt så kan man alltså dels riskera att testa negativt eftersom det inte finns tillräckligt med hCG för att ge utslag, dels kan man riskera att få ett tveksamt resultat som då skapar osäkerhet och dels så riskerar man att testa positivt bara för att få mens ett par dagar senare (och då blir man ju riktigt orolig).

När kan man ta en graviditetstest? Det är väldigt olika från kvinna till kvinna, och det kan också variera från graviditet till graviditet. Generellt kan man säga att chansen för att se ett positivt resultat på graviditetstesten är större ju tätare på den förväntade menstruationsdagen man testar , eller om den dagen redan har. Ibland blir det ingen graviditet när man försöker att befrukta ett ägg med spermier. När man har försökt att få till en befruktning i mer än ett år brukar det kallas för ofrivillig barnlöshet.


Att det inte blir någon graviditet kan bero på olika saker. Det är vanligt med barnlöshet och det kan finnas hjälp och behandling. När man vill så gärna så finns det en stor risk att mensen blir försenad för att man tycker sig känna att man är gravid.


Det är därför viktigt att försöka att inte tänka för mycket.

Jag ville så mycket så att mensen uteblev, blev öm i brösten, mådde illa var morgon, hade ryggont och led av grym trötthet. Kan man testa sig för graviditet när som helst? Jag läste att man ska göra det när man har mens, men eftersom min inte kommit än så blir man ju lite orolig.


Så, kan jag köpa ett test idag och testa mig? Kommer det vara säkert? Eller ska man testa sig på morgonen? Det är ganska vanligt men hur du reagerar på detta kan variera kraftigt. En del gravida tycker det är jobbigt medan andra inte bryr sig alls eller tycker det är roligt.


Många gravida kan nu känna om fostret får hicka och man kan tydligt känna när barnet sparkar eller rör sig. För många börjar även tankar på förlossningen dyka. Med Clearblue kan man testa några dagar innan BIM, det finns då risk att testet missar att man är gravid.


Denna risk krymper för varje dag, och på BIM är resultatet i princip säkert (men får man neg. men ingen mens på en vcka så ska man ta ett nytt test, vissa kvinnor har för låga hormonhalter för att testet ska känna av dem). Ha i åtanke att du kan blöda lite lätt eller fläcka kring tiden för din menstruation även om du är gravi samt när det befruktade ägget fäster i din livmoder. Om dina cykler inte är regelbundna kan du uppleva andra symtom på graviditet innan du märker att din menstruation har uteblivit.


Kom också ihåg att ägglossningen kan variera och man kan bli gravid fem dagar före och två dagar efter förväntad ägglossning! Det påverkar självklart när man testar positivt, tillägger hon. Utvecklar falska symptom.


Det är viktigt att följa bruksanvisningen för just det test man använder.

Motion hjälper dig att må bättre och kan ibland förebygga och behandla vissa graviditetsbesvär. Tänk igenom vad du exponeras för , till exempel läkemedel och kemikalier eftersom allt inte är bra att utsätta sig för under graviditeten. Hos oss kan du testa dig för klamydia och HIV.


Du kan boka tid för provtagning eller komma förbi på drop-in när det passar dig. Du kan testa dig för klamydia på alla våra mottagningar. På mottagningen får du lämna ett urinprov och ett vaginalprov.


Svaret kommer efter en vecka. Om det visar sig att du har klamydia hör vi av. Blir inte resultatet positivt, kan det ändå vara så att du är gravid.


Om det befruktade ägget i denna graviditeten tar lång tid på sig för att fästa i livmodern, så kan det gå flera veckor innan du får en positiv test. Du kan därför fortsätta att testa med 2-dagars mellanrum tills du antingen får en positiv test eller. Man kan testa typ dagar före med clearblue som någon skrev tidigare. Men om man kan hålla sig (jag vet att det är svårt ) så är det ju bra att vänta till BIM, då kan man vara mycket säkrare på att det stämmer.


Hur tidigt en graviditet upptäcks beror också på hur uppmärksam du är. En del märker av graviditeten tidigt, kanske för att de gärna vill bli gravida, eller för att de är oroliga för att bli det. Andra inser inte att de är gravida förrän långt in i graviditeten. En del kan få en blödning som liknar mens trots att de är gravida.


Men var medveten om att man inte behöver känna sig mer kissnödig bara för att man är gravid. När man blir gravid öknar blodmängden i kroppen vilket leder till att njurarna belastas hårdare och mer urin hamnar i blåsan. Graviditet är individuellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg