onsdag 24 maj 2017

Bodelning fastighet

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Bodelning av fastighet i samband med skilsmässa.

Det brukliga är att den av er som vill och kan överta er gemensamma bostad får göra det i bodelningen då den görs i samband med äktenskapsskillnad. Den andra maken ska då givetvis kompenseras ekonomiskt för detta med en så kallad bodelningslikvid. Vad gäller sambor så görs en bodelning i samband med att samborna separerar om någon av samborna gör en begäran om detta.


Skatteverket om ni som är makar vill registrera ert bodelningsavtal. Sambor har inte den möjligheten. Om ni vet att fastigheten snart kommer säljas görs en skälighetsbedömning då man räknar ut ungefär hur mycket skatt personen som säljer fastigheten kommer få betala.


Annars räknar man ut hur mycket man idag skulle få skatta om fastigheten såldes (alltså även om det inte finns några planer på att sälja fastigheten ). I bodelningen ingår giftorättsgodset (kap. § ÄB).

Innan själva boet delas ska respektive makes andelar i boet beräknas (kap. § ÄB). Om det var fråga om ett köp skulle hela fastigheten ingå i bodelningen då villkoret inte var giltigt. Slutligen, vilket kanske är intressant för dig, var frågan om en del som ansågs förvärvad genom köp skulle omfattas av bodelningen , dvs.


Du köper en fastighet som är taxerad som lantbruksenhet och flyttar till fastigheten i samband med köpet. Trots att du redan bor på fastigheten när du ansöker om lagfart, behöver du ändå ansöka om jordförvärvstillstånd eftersom du inte har varit folkbokförd på adressen i minst ett år. Då räcker det med att subtrahera lån, skatt på uppskovsbelopp och fiktiv mäklaravgift för att få fram fastighetens nettovärde. Det är till nettovärde man vid bodelning brukar köpas ut ur fastighet.


Om du äger halva fastigheten blir det halva nettovärdet du ska köpas ut me förutsatt att fastigheten är giftorättsgods. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Värdering av hus vid bodelning av fastighet.


Normalt används marknadsvärdet vid värdering av fastighet vid i en bodelning. Då emellertid marknadsvärdet är svårt att uppskatta exakt utan en försäljning av fastigheten så anses marknadsvärdet vara det pris som man rimligen skulle få om man sålde fastigheten. Efter bodelningen är klar kommer du inte ha något mer anspråk på fastigheten eftersom du redan sålt den genom bodelningen. Om ni har kommit överens om ett värde på fastigheten på miljoner kronor, kan du redan där se om värdet innebär en vinst eller förlust i förhållande till vilket pris ni köpte fastigheten för. Därför behöver inte all egendom ingå i bodelningen.


Privata pensionsförsäkringar medräknas i bodelning som giftorättsgods, såvida det inte är oskäligt eller makarna kommit överens om annat.

Gåva av fastighet mot vederlag i form av en annan fastighet kan för gåvotagare anses vara byte av fastigheter som föranleder kapital-vinstbeskattning. Har du köpt eller fått en fastighet ? Då behöver du göra en ansökan om lagfart. Det gör du genom att ansöka om att bli registrerad som fastighetens ägare, till fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet.


På en fastighet , som inte förvärvats för sambors gemensamma boende, har under samboförhållandes bestånd till en befintlig byggnad uppförts en tillbyggna avsedd för sådant ändamål. Fråga om tillbyggnaden, hela byggnaden eller fastigheten skall ingå i bodelning efter samboförhållandets upphörande. Samtliga tillgångar som inte är enskild egendom genom äktenskapsföror villkor i testamente eller i gåva ska tas upp i bodelningsavtalet. Vid bodelning av en fastighet måste man till att börja med värdera fastigheten och då utgår man från fastighetens marknadsvärde. Kan ni inte tillsammans fastställa fastighetens värde kan ni anlita en mäklare eller en värderingsman.


Jag tror du har fel eller iallafall delvis. När man sedan säljer det så skall man deklarera försäljningen för att ev. Starkast anknytning till en fastighet vid växlande vistelseort. Tillgångar förvärvade genom arv, bodelning eller gåva.


Exempel på sådan egendom är fastighet. Nej, det är ingen skillnad. Du kan inte överta huset genom bodelning utan att köpa ut den andre partern.


Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg