onsdag 31 maj 2017

Bli en bra kompis

Bli en Bra kompis med SvD Junior. Hur är man en Bra kompis ? Under Bra kompis -kampanjen har tusentals barn och unga deltagit genom att svara på enkätfrågor. Här är resultatet: Ett manifestet om hur man är en Bra kompis – baserat på enkätsvar en. Alla barn behöver kompisar.


Men barn vet inte när de föds hur de ska göra för att få kompisar.

De behöver lära sig hur man får, väljer och behåller bra kompisar. Den diskuterar beteenden som vårdar vänskap och också vad som gör att kompisar försvinner. Den illustrerar fällorna med kompistryck, och vad man ska göra när man inte hittar en kompis eller när man har förlorat sin bästa kompis. Det finns inga regler för hur man är en bra kompis , men Farzad har tre enkla tips på vad du kan göra för att vara en bra vän.


Har inte barnet egna vänner, bjud över dina vänner med barn. Tänk på att umgänget ska vara i en positiv anda. Du kan också anmäla barnet till en fritidssysselsättning och låta det sociala samspelet i gruppen växa fram parallellt medan de sysslar med något annat.


Exempel: bra på matte, snäll, rolig, duktig på att rita, bra kompis , ställer upp, gla bra på att läsa, duktig på att cykla osv).

Tejpa sedan ett A4-papper på varje elevs rygg. Om man blir det kan det vara skönt att vara ensam en stund och fundera över vad som blev fel. Sedan kan man be om ursäkt och fråga om vi ska vara vänner igen. Att vara en bra kompis är något som man lär sig med tiden. Här är några påståenden som lämpligtvis kan ställas i en Heta stolen.


Håller man med om påståendet så sitter man kvar och håller man inte med så reser man sig. Första gången ni träffas är någon från Kompis Sverige om det är praktiskt möjligt. Man läser En bra kompis. Annars hjälper vi till att hitta en tid och plats där ni kan träffas första gången. Därefter bestämmer ni själva när ni ska ses nästa gång och vad ni vill göra.


Ingen förälder vill att ens barn ska vara en taskig kompis och mardrömmen för många är att deras barn ska bli mobbat eller vara en mobbare. Amelie Furborg som jobbar på organisationen Friends kommer med sina bästa tips på hur du som förälder kan lära ditt barn att bli en bra kompis. Kanske, kanske tycker man jättemycket om sin kompis men vet inte riktigt hur man ska säga det. Det kan vara svårt att sätta ord på sina känslor. Då kan en målarbild med just detta fina budskap och färglagd precis som man vill komma väl till pass.


Jag är säker på att kompisen kommer bli superglad för komplimangen. Att bli en bra kompis är något man kan träna på och prata om hemma.

Enligt Åsa Carlsson är det viktigt att prata med sitt barn om hur man är när man är en bra kompis. Sen måste man som förälder markera vad som är rätt och fel att göra eller säga. Det vill SvD Junior göra något åt.


Med kampanjen Bra kompis kan alla vara med och bidra till att skapa gemensamma spelregler – ett manifest – för en snällare miljö. Köp boken på Bokus för kronor här! Vill du bära vårt fina Bra kompis -märke? På Bodaskolan har eleverna många kloka tankar om vad som är en bra kompis. Det är andra året som Kils kommun satsar på en gemensam värdegrundsvecka för samtliga skolor.


Syftet med veckan är att skapa en god social miljö i skolan och att eleverna ska bli mer medvetna om sin egen roll i sammanhanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg