måndag 15 maj 2017

Bodelning enligt sambolagen

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


När det kommer till att fördela samboegendomen genom en bodelning är dentidpunkt man utgår från för att bedöma egendomsförhållandena, tidpunkten. Inledningsvis vill jag säga att du bestämmer om en bodelning enligt sambolagen ska göras eller inte (§ sambolagen ).

Om du kryssar i rutan och bodelar efter sambolagen gäller följande. Det som ingår i bodelningen är samboegendom. I sambolagen finner du information om hur det går till med sambornas egendom.


Man räknas som sambo enligt lagen när två personer som är ett par flyttar ihop med varandra. Bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde (se § sambolagen ). Sambolagen bostad och bohang. Observera att en begäran om bodelning ska framställas inom ett år efter att samboförhållandet upphörde.


Du har därefter inte någon rätt till bodelning enligt sambolagen om det skulle vara så att din ex-sambo inte längre vill förrätta bodelning. Omfattningen av den egendom som ingår i en bodelning mellan sambor är betydligt mindre omfattande.

Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. I denna artikel kommer vi dock att koncentrera oss på bodelning mellan sambor. Bodelning enligt sambolagen kräver att samborna separerat samt att en av samborna är skriven på ny adress. Ett beslut enligt första stycket får verkställas och gäller på samma sätt som en dom som har vunnit laga kraft.


Beslutet får dock när som helst ändras av domstolen och ska omprövas när målet avgörs. Om någon överträder ett förbud som meddelats enligt första stycket, tillämpas § lagen om kontaktförbud. En sådan begäran ska läggas fram inom ett år från då samboförhållandet upphörde enligt § st. Om någon av er begär bodelning är det er samboegendom som ska delas lika er emellan. I denna ingår vad som i sambolagen benämns som bostad och bohag enligt och §§ sambolagen.


Den egendom som är införskaffad för gemensamt bruk ska då delas lika. När ett samboförhållande tar slut har den ena parten enligt sambolagen rätt att begära bodelning. Använd den här mallen som underlag vid bodelning enligt sambolagen. Bland Sign Ons dokument finns också dokument för ansökan om gemensam bosta inbördes testamente i två varianter och samboavtal.


Bodelning av samboegendomen ska enligt sambolagen ske senast år efter att samboförhållandet tog slut. Att skriva samboavtal. Om man inte vill att bostadens värde ska delas lika vid en separation behöver man skriva ett så kallat samboavtal där man avtalar bort sambolagen.


Ett samboförhållande kan enligt sambolagen upphöra till följd av dödsfall, separation eller att ett äktenskap ingås. Vad regleras i sambolagen ? Regleras bosta tillgångar och skulder?

De viktigaste bestämmelserna i sambolagen handlar om bodelning. Begreppet sambo är enligt sambolagen två personer som bor stadigvarande tillsammans, är i ett parförhållande, är skrivna på samma adress, har ett gemensamt hushåll, är ej är gifta samt delar på utgifter. En bodelning blir aktuell om någon av samborna avlider eller vid en separation. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. De skulder som är avdragsgilla i en bodelning mellan sambor är sådana skulder som hänför sig till samboegendomen, exempelvis bolån gällande gemensam bostad. Enligt 13§ i sambolagen kan dock skulder som hänför till annan egendom också vara avdragsgilla om en sambos övriga egendom inte kan täcka de skulder som finns. I motiven framhålls att någon femårsschablon av det slag som gäller vid bodelning efter äktenskapsskillnad inte skall tillämpas vid bodelning enligt sambolagen.


I motiven anges att vad som i stället skall beaktas är dels när egendomen förvärvades, dels värdet av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg