torsdag 23 mars 2017

Skilsmässa sambo med barn

Skilsmässa eller separation när man har barn Som föräldrar är det viktigt att försöka samarbeta kring barnen och ge dem stöd. Här får du råd om vad du kan tänka på för att de ska bli så bra som möjligt för barnen. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar.


Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn. Oftast gäller det om det finns barn , men även om det finns synnerliga skäl för ett övertagande.

Att separera när barn är inblandade är svårt för de flesta. Mitt i denna känslomässiga situation ska du och din före detta partner dela upp ekonomi och ägodelar, samtidigt som ni ska komma överens om barnens boende och hur de ska umgås med er. Tingsrätten kan också besluta om frågor som hänger ihop med skilsmässa , till exempel frågor om vårdnad om barn. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år.


Växelvist boende blir allt vanligare, men de flesta barn har primärt en boendeförälder. Socialstyrelsen har gett ut en skrift om saker man kan behöva tänka på. För dig som är sambo gäller sambolagen.

Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp. Sambor kan ansöka om att tingsrätten ska utse en bodelningsförrättare eller väcka talan om att få ta över en gemensam bostad som inte ska ingå i en bodelning. Om ni inte bor tillsammans med egna barn och ansöker tillsammans brukar skilsmässan gå snabbt, men ni kan begära betänketid. Om du eller din partner har barn som är under år och bor hemma får ni alltid betänketi detsamma gäller om den ena parten inte vill skiljas. Betänketiden är på minst sex månader och högst ett år.


Om vi senare skulle få barn , vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Om ett sambopar med barn (och år) flyttar isär, vad gäller?


Om inte, måste ansökan om gemensam vårdnad fyllas i av båda? Gäller betänketi som när gifta, med minderåriga barn , separerar? Något annat viktigt att tänka på? Hej, och tack för din fråga!


Därför ger vi dig nu möjlighet att på ett enkelt och smidigt sätt snabbt få tillgång till psykologisk behandling direkt från ditt vardagsrum. Om en hyresgäst dör har efterlevande make eller sambo som bor i lägenheten rätt att överta hyresrätten. Tim får alltså bo kvar och har rätt att ta över Nellys kontrakt utan hyresvärdens samtycke.

Leila är sedan länge sambo med Karim, som avlider efter en tids sjukdom. Jag flyttade in till honom i det hus han hade när relationen inleddes och där har vi sedan bott tillsammans i år. Under åren tillsammans har jag stått för renoveringar (tapetseringar, målning, fönsterbyte, veranda, markiser osv) utan att jag äger huset. Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.


För sambor gäller att de inte ärver varandra överhuvudtaget. I detta fallet kommer alltså ditt barn att ärva dig, inte din sambo. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning.


Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Att vara sambo är idag lika vanligt som att vara gift, men juridiskt sett är det en stor skillnad. Många har väldigt dålig koll på sambolagen, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB.


Sverige saknar ett samboavtal, enligt en undersökning gjord av Avtal 24. Jag och min sambo ska separera men vi kommer inte överens om bodelningen, vad ska vi göra? Om ni inte kan komma överens är rekommendationen att anlita ett varsitt juridiskt ombud som kan medla fram en lösning. Skulle inte det fungera heller finns alternativet att kontakta tingsrätten och ansöka om en bodelningsförrättare.


Efter en skilsmässa ska varje person själv. Jag är mamman, har sambo och gemensamt barn , och en bostad. Vi ska alltså dela på bostad och ordna med vårdnad. Endast jag har varit hemma med barnet som är under år, pappan är glad i spriten och har alltid varit det.


Jag har svårt att se hur han kan ta hand om ett barn och leva sitt festliv, bakis och dann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg