måndag 27 mars 2017

Ansökan om äktenskapsskillnad

Du behöver inte kunna något om juridik. Vilka avtal behöver du? Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Om ingen av er har sitt hemvist i Sverige ska ansökan ges in till Stockholms tingsrätt.

För ytterligare upplysningar se. Till ansökan måste också bifogas nya personbevis för er båda. Om inte någon av er fullföljer ansökan inom ett år från det att betänketiden börjat, avskrivs målet vid tingsrätten och ni är då fortfarande gifta med varandra.


Dom utan betänketid Tingsrätten kan döma till äktenskapsskillnad. Spara blanketten genom att klicka på länken till blanketten med höger musknapp och välja Spara objektet som. När du har sparat blanketten kan du öppna och fylla i den. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Gäller det ett samboförhållande är det den dag som samboförhållandet upphörde. Om ni inte kommit så långt i processen finns en möjlighet att återkalla ansökan om skilsmässa.

Om en make återkallar ett yrkande om skilsmässa sedan gemensam ansökan getts in till domstolen eller sedan den makens yrkande om skilsmässa har delgetts den andra maken, ska yrkandet ändå prövas om den andra maken yrkar det ( kap § äktenskapsbalken ). Betänketid i vissa fall. Om den ena maken inte vill skiljas, eller om ni har barn hemma som är under år, får ni en betänketid på sex månader. Den räknas från dagen då ansökan skickades in och registrerades. I sådana fall behöver ansökan om äktenskapsskillnad fullföljas efter betänketiden, någon av er behöver alltså efter betänketiden yrka på att dom ska meddelas.


Makarna ansesunder äktenskap innan äktenskapsskillnad teoretiskt äga all egendom gemensamt. Detta medför att just vem av makarna som förvärvat viss egendom får mindrebetydelse. Hur dettapraktiskt kan styrkas om det ändå är av intresse att visa vem av makarna somhar förvärvat vilken egendom är svårare att svara på. I ansökan ska fastighetens officiella beteckning finnas med (till exempel Gävle Torp 1:1). Köpehandling i original.


En köpehandling kan till exempel vara ett köpebrev eller köpekontrakt. Om ni har barn behöver ni också ta ställning till var barnen ska bo och eventuellt underhåll. Bra att veta för dig som ska skiljas eller separera. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Jag ansöker, om att vi döms till äktenskapsskillnad.


Vi ansöker, om att vi döms till äktenskapsskillnad. Ansökan kan lämnas in av makarna gemensamt eller av någondera maken. Ansökan kan lämnas in till tingsrättens kansli eller skickas till tingsrätten per post, fax eller e-post.


Ansökan om äktenskapsskillnad inskickad och nu är mannen helt rabiat.

Om ansökan har gjorts av den ena maken ensam, ska ansökan delges den andra maken och han eller hon ska beredas tillfälle att skriftligen yttra sig om den. Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa. Om ni bodelar för att ni ska skiljas ska ni lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till Tingsrätten innan ni skriver bodelningshandlingen. Bodela under äktenskapet.


Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg