tisdag 7 mars 2017

Relationell psykoterapi så här gör man

Hos oss arbetar över 1leg. Träffa någon helt utan väntetid eller remiss. Landstingssubventionerad tjänst. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid.


Om psykisk ohälsa och behandling. Vill du jobba som psykolog hos oss? Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Relationell psykoterapi är en relativt ung terapiform som bland annat utvecklats ur den amerikanska interpersonella och relationella psykoanalysen.


Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst. Den meta-kommunikation som startar när de börjar prata med varandra om sitt samspel är grunden för det relationella arbetet. Syftet är att öka patientens förmåga att förstå sig på samspel, att mentalisera och att öka affekttoleransen hos patienten. I relationell psykoterapi söker man på ett flexibelt och personligt sätt möta patienten och en grundtanke är att skapa ett förtroendefullt samarbetsklimat som en bas för att komma till rätta med problemen.


Relationell psykoterapi så här gör man

Namnet relationell psykoterapi syftar på relationers betydelse i två avseenden. Under de två senaste decennierna har man talat om en relationell vändning (a relational turn) inom psykoterapin. Inom relationell psykoterapi antas människan ha medfödda behov av relationer för att kunna överleva psykologiskt sett. I de nära relationerna under uppväxten skapas relativt stabila relationsmönster (patterns), mestadels. Den här titeln finns inte längre kvar på biblioteket.


Allt om författaren Rolf Holmqvist. Skickas inom 7-vardagar. De här och några andra funderingar kring klinisk psykoterapihandledning kommer nedan att belysas. Det relationella perspektivets syn på kunskap och förståelse som en i samspelet konstruerad historia gör att vi som handledare kanske behöver omdefiniera vår position. Syftet med denna bok är att visa hur man konkret kan bedriva relationell psykoterapi.


Relationell psykoterapi så här gör man

Boken består av tre delar: den första delen ger en teoretisk bakgrun den andra delen behandlar generell praktik och den tredje delen ger exempel på hur man kan arbeta med specifika diagnoser. Här går MBT utöver Rackers tanke om samstämmig motöverföring: det är en i grunden relationell psykoterapi. Man tar hänsyn till att projektioner kan påverka terapeutens bidrag, samtidigt som terapeuten ses som ett eget subjekt med egna mentaliseringsbrister.


Så här dyker de centrala begrepp jag försöker förstå upp och har ju sedan vidareutvecklats på olika sätt. För mig är det i nuläget dock långt ifrån glasklart hur förhållandet blir mellan relationell psykoanalys och relationell psykoterapi och hur olika relationella teoretiker förhåller sig till varandra. Man kan säga att en relationellt inriktad terapi ofta har tyngdpunkten i den empatiska närvaron och på själva mötet och samspelet. En grundläggande tanke är att skapa en trygg relation där det svåra kan få finnas och det outhärdliga kan göras uthärdligt. Relationell litteratur på svenska: Det finns inte så mycket relationell litteratur på svenska.


Relationell psykoterapi så här gör man

Bortom den-som- gör och den-som-blir-gjord-med. Ovanstående beskrivningar kan sammanfattas så här : relationell pedagogik uppmärksammar situerade pedagogiska relationsprocesser. Psykologen kan göra utredningar, genomföra tester och utföra psykologiskt behandlingsarbete.


Psykologen har basutbildning i psykoterapi och kan efter två års psykoterapeutiskt arbete under handledning samt egen psykoterapi söka till den legitimationsgrundande psykoterapeututbildningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg