Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Om du vill skiljas ska du ansöka om skilsmässa vid den tingsrätt som din kommun tillhör. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa.
Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Man behöver då skicka med särlevnadsintyg eller ett utdrag från folkbokföringen tillsammans med skilsmässohandlingarna.
När man ansökt om skilsmässa ska man ta ställning till en mängd olika frågor, bland andra hur bodelningen kommer att ske, då det finns barn hur boendet, umgänget och vårdnaden kommer att bestämmas, även underhållsfrågan är en viktig punkt att sätta sig in i för att kunna avgöra hur det kommer att lösas i framtiden. Här finns inget givet svar. Det handlar mycket om att komma överens och att hitta en lösning som ni båda tycker är rättvis. Frågan visar på problemen som uppstår när man dröjer med att göra färdigt bodelningen. Så snart det är möjligt efter att man har ansökt om skilsmässa bör man göra en bodelning.
Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Ibland blir inte livet som man har tänkt sig.
Kanske har du inte trivts i din relation och funderat på att skilja dig under en längre ti kanske har beslutet fattats plötsligt av en händelse du inte vill leva med. Oavsett vad det är som har fått dig att vilja skilja dig har vi satt ihop en guide till hur du går tillväga och vad som kan vara smart att tänka på. Det kan vara svårt att veta hur man ska göra eller var man ska börja, om man aldrig har gjort det förr.
Denna artikel vill därför på ett översiktligt sätt besvara några av de frågor som ofta aktualiseras när man står inför en skilsmässa. Om jag inte minns fel är det offentliga handlingar, så om du har personens hela personnummer tror jag du kan få reda på det genom att ringa till din tingsrätt och fråga. Hur går en skilsmässa till? Läs vårt blogginlägg för att förstå vad som händer när man skiljer sig. Vi förklarar hur en separation går till steg för steg.
Hur ansöker man om skilsmässa ? Du kan endera ansöka om skilsmässa själv genom en så kallas stämningsansökan eller så ansöker båda makarna gemensamt om äktenskapsskillnad. Då måste den som vill skiljas stämma sin motpart hos tingsrätten. Det finns inte några färdiga blanketter utan man får skriva själv. Man skriver bara att man ansöker om äktenskapsskillna det är likadant som en gemensam ansökan med den skillnaden att det bara är du själv som skriver under.
Om man vill att äktenskapet ska upplösas medan makarna är i livet är det enda giltiga sättet att ansöka om skilsmässa hos tingsrätten i den ort där en av parterna var folkbokförd den november föregående år som sedan upplöser äktenskapet genom en dom. Om ni är överens om skilsmässa kan ni gemensamt. Om ni vill skiljas skall ni ansöka om äktenskapsskillnad vid den tingsrätt som tillhör er kommun.
Här kan ni ladda ner en ansökan om äktenskapsskillnad! Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället. Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa. Men en skilsmässa handlar inte bara om att säga hej då till en person man trodde att man skulle dela livet med.
Det medför också en lång rad praktiska besvär. Här är råd som gör skilsmässan lite mindre komplicerat. Ansök om att ta en släktings nybildade efternamn.
Du som är förälder, syskon eller syskonbarn till en person som har skaffat ett nybildat efternamn, får också byta till det efternamnet om den som har skaffat namnet godkänner det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.