torsdag 12 juli 2018

Gentest ursprung

Med MyHeritage DNA, kan du upptäcka släktingar som du tidigare inte visste om, som delar DNA-segment med dig ärvda från den gemensamma förfadern. Du kommer att avslöja dina förfäders etniska och geografiska ursprung – som kan omfatta några överraskningar. Upptäck ditt ursprung När ditt resultat är klart kan du få information om ditt etniska ursprung upp till 5år tillbaka i tiden. Sedan kan du börja lära dig mer om de platser där din släkthistoria började. Vill du få ut det mesta av ett DNA-test för din släktforskning, och både hitta nu levande släktingar och få reda på ditt djupa ursprung , så gör du det bäst hos Family Tree DNA.


Genographic Project det bästa. DNA kan vara ett oerhört kraftfullt komplement till traditionella släktforskningsmetoder. Släktskap i tiden före skriftliga källor kan kartläggas, okända fäder kan identifieras och människans utbredning från ursprunget i Afrika kan studeras med hjälp av det DNA som vi alla bär på.


Gentester är på god väg att bli en faktor i vanliga människors sociala liv, och det går inte att slå upp någon bok i vett och etikett för att få goda råd om hur man tar upp frågan om ett gentest med sin partner. Tekniken för att kartlägga olika genvarianter i stor skala har funnits i åratal. Testet kartlägger inte heller bara sjukdomar. Utseende och ursprung står också skrivet i generna. Till just henne kan omkring hälften av alla européer spåra sitt dna.


Gentest ursprung

Det finns flera aktörer där du kan beställa gentest. DNA-profil eller att göra ett predispositionstest som anger risken att drabbas av vissa sjukdomar där generna har betydelse för sjukdomsutvecklingen. Beställ ditt gentest på.


FTDNA har ett test där man kan kontrollera om man har judiskt ursprung. Det är alltså inte så att man då har ett viss typ av DNA som är typiskt judiskt, utan man har helt enkelt testat många personer från kända judiska släkter och jämför sedan sitt resultat mot dessa. Allt fler gör det, släktforskar med hjälp av DNA. Resultatet kan ibland vara en chock – som att man har en annan pappa än den man trott.


Ditt MyHeritage DNA-testresultat innehåller en etnicitetsuppskattning: en procentuell fördelning av din förfaderliga bakgrun som visar dina förfäders ursprung bland etniciteter, inklusive japanska, irländska, italienska, judiska och många andra. Lite spott i ett provrör eller skrap från munnen på en bomullspinne. Det kan avslöja allt från dina förfäders etniska ursprung till hur du bör träna och äta för att må bra. I alla fall enligt företagen som säljer gentest direkt till konsumenter.


Men forskare är kritiska. Det är nu hög tid att vi får en sådan reglering. Så står det i marknadsföringen för ett av de gentester för hemmabruk SVT har valt att prova.


Gentest ursprung

Anders Szalkai, marathonvinnare och en av Sveriges bästa långdistanslöpare ställer upp som försöksperson då SVT Nyheter undersöker tillförlitligheten i tre gentester , som ska svara på vilken typ av träning som passar bäst. Genom DNA-tester går det att skapa släktträd som spänner över tusentals år. Du kan även kartlägga vilken väg olika släktlinjer färdats över jorden ända sedan ursprunget i Afrika för mer än hundratusen år sedan. Så här gör du – steg för steg. Intresset för djupare ursprung , etnicitet, mänsklighetens utbredning osv fortsätter nog att locka en hel del att testa sitt Y-DNA och mtDNA, trots att dessa är relativt trubbiga verktyg för just släktforskning.


Forskningen inom hundens sjukdomar har kommit långt. Idag finns det ett flertal DNA-tester som kan användas som hjälpmedel i avelsarbetet för att minska. Likaså kan man använda DNA-tester för att bekräfta eller avfärda förmodade släktskap, hitta nya släktingar och för att lära sig mer om sitt djupare ursprung.


Gentest ursprung

DNA-tester är idag tillgängliga att beställa från flera företag och priserna är överkomliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg