onsdag 11 juli 2018

Bodelningsavtal mellan sambor

Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Ett bodelningsavtal skall vara skriftligt och undertecknas av båda parterna. Du kan använda den här mallen för att förrätta en bodelning mellan dig och din sambo. Om ni inte tycker att vår mall är tillräckligt bra så kan ni istället köpa ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal för sambor på juridiskadokument.


Sambor som har fördelat tillgångarna mellan sig genom lottläggning bör upprätta ett bodelningsavtal.

Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av avtalet och vilka uppgifter det ska innehålla. Här finns detaljerad information om vad som skall ingå i en bodelning mellan sambor. Ni kan ladda ner ett bodelningsavtal speciellt anpassat för sambor på Juridiska Dokument. Tillsammans med bodelningsavtal följer en ansökan om lagfart för den sambo som erhåller fastighet genom bodelningen. Klicka här för att komma till Juridiska Dokument för att ladda ner ett bodelningsavtal mellan sambor.


När upphör samboförhållandet? Du är inte sambo enligt lagens mening om du bort tillsammans med någon som du inte har ett förhållande med. Ett samboförhållande upphör således den dagen ni uttalar att ni inte längre är tillsammans.

Dokumentmall för bodelning med anledning av ett samboförhållande upphört. Med hjälp av denna mall kan ett par som har varit sambos upprätta ett bodelningsavtal och fördela den egendom som utgör gemensamt bohag och gemensam bostad i enlighet med bestämmelserna i sambolagen. Omfattningen av den egendom som ingår i en bodelning mellan sambor är betydligt mindre omfattande.


Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. Det kan ske under ett bestående äktenskap men är vanligast vid skilsmässa eller när sambor flyttar isär. Oftast gäller det om det finns barn, men även om det finns synnerliga skäl för ett övertagande.


Att upprätta ett bodelningsavtal är viktigt vid skilsmässa. Men vad många inte tänker på är att det är viktigt även när sambor ska separera. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån efter er separation. Mellan sambor gäller sambolagen.


Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Om samboavtal inte upprättas gäller att bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning skall ingå i bodelning mellan samborna. Om sambor separerar är det den gemensamma bostaden och bohaget som ska delas. Fyll i och ladda ner ditt dokument online.


Detsamma gäller bostaden. För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp.

Sambor kan ansöka om att tingsrätten ska utse en bodelningsförrättare eller väcka talan om att få ta över en gemensam bostad som inte ska ingå i en bodelning. Att skriva ett bodelningsavtal behöver inte vara komplicerat. Om det bodelningsavtalet omfattar större värden (exempelvis dyrt möblemang) kan det likväl vara klokt att stämma av utformningen med en jurist för att säkerställa att bodelningsavtalet inte innehåller några fallgropar.


Hur fördelas skulder i en bodelning mellan sambor ? Gällande sambor är inte bodelning obligatoriskt som mellan makar vid separation utan bodelning av samboegendomen görs enbart om en sambo begär det enligt § st. Om du och din sambo så vill kan ni alltså själva besluta om hur ni vill dela upp er gemensamma egendom, men någon av er kan också begära att bodelning ska ske. Undantag från detta är om en sambo avlider under tiden ni är samboende eller inom ett år efter ni flyttade isär, då ska denna begäran göras senast till bouppteckningen.


Använd gärna vår mall för ändamålet. Detta så kallade samboavtal ska undertecknas av både dig och din sambo. Hur skriver man ett bodelningsavtal mellan sambor ? Om ni vill skriva ett bodelningsavtal bör ni räkna ut hur mycket respektive part har rätt till, uppställa alla poster i bodelningsavtalet , specificera vilken egendom som ska ingå i bodelningen, osv.


Handläggningstiden för att få en sådan utsedd beror på hur stor arbetsbörda tingsrätten har och om de har några tillgängliga bodelningsförrättare just då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg