tisdag 10 april 2018

Sambo lägenhet

Just nu - lediga fina lägenheter. Har du ledigt boende att hyra ut? Hyresannonser med hög kvalitet - se alla lediga bostäder med en sökning! Vi bevakar utbudet av första- och andrahandskontrakt från hyresvärdar och privata uthyrare.


Vi visar dig kontaktuppgifter till hyresvärdar med lediga lägenheter i ditt bostadsområde.

En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Med andra ord kan huset fortfarande tas med i bodelningen om det går att bevisa att din dotters sambo köpt huset med avsikten att de två skulle bo där tillsammans. I § Sambolagen finns en regel som innebär en rätt för en sambo att överta bostad även om den inte ingår i bodelningen.


Om lägenheten inte utgör samboegendom ska den inte heller ingå i en bodelning och din sambo har då ingen rätt att överta lägenheten enligt denna regel. Jag och min sambo ska separera och jag ska bo kvar i lägenheten och min fd sambo ska köpa nytt boende. Ska jag betala min fd halva värdet av lägenheten eller ska jag dra av skatten på eller hur gör jag!

Vid en bodelning är det bara bohag och bostad som ni köpt eller fått för att använda tillsammans som ingår. Det spelar då ingen roll vem som betalat mest för till exempel en lägenhet , värdet av lägenheten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om ni separerar eller någon av er dör. Handlar om hur exempelvis lägenhet och möbler ska delas mellan samborna när det tar slut. När man delar lika på allt överskott vid en bodelning mellan sambor. Det sker även en lottläggning när samboegendommen fördelas.


Det blir den som mäst behöver den som får egendommen på sin lått och sedan får den kompensera den andra sambon. Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen.


Men, som sambo kan du avtala bort rätten att kräva bodelning genom ett samboavtal. Utan ett skriftligt samboavtal kan en sambo kräva att bostad som köpts för att gemensamt bo i och alla möbler som har köpts (eller som någon av dem fått genom arv eller gåva) för gemensam användning, ska delas lika - oavsett vem av samborna som betalat. Detta innebär att bostad och bohag som köps under eller till samboförhållandet är samboegendom. Eftersom du köpt bostadsrätten då du var singel var syftet med köpet inte att det skulle förvärvas till ert samboförhållande.


Din sambo bör då inte ha rätt till halva lägenheten vid en eventuell separation. Om barnet huvudsakligen ska bo tillsammans med Tina kan hon tilldelas kontraktet eftersom hon då anses ha störst behov av lägenheten. Tänk på det här: Om en sambo flyttar ut ur den andres lägenhet , som inte är samboegendom, men senare vill göra anspråk på att få överta hyreskontraktet så måste det ske inom tre månader.


Partnern som inte står som ägare har dock vissa rättigheter.

Den som behåller lägenheten är då skyldig att köpa ut den som lämnar. Skulle lägenheten öka i värde kan din före detta sambo därmed inte kräva ytterligare kompensation. Den värdering av lägenheten som gjorts vid samboförhållandets upphörande är alltså den som gäller. Enligt sambolagens bestämmelser är alltså utgångspunkten att all samboegendom ska delas lika mellan er. Om du som gift eller sambo har ett varaktigt sammanboende med den som står på kontraktet kan du ha rätt att överta kontraktet.


Kraven är att den som ska ta över lägenheten ska ha haft gemensamt hushåll med hyresgästen under en längre tid men den som ska ta över måste även vara skötsam och klara av att betala hyran. Det finns idag en stor okunskap kring de lagar och regler som träder i kraft när vi blir sambos och speciellt vad som händer när en sambo dör. Många antar att samma regler ska gälla när en sambo dör som när en äkta make gör det. Men så är inte fallet. Exempel: Ett par bestämmer sig för att flytta ihop och bli sambo.


Båda har barn sedan tidigare och de köper en bostad tillsammans för den nya familjen. Efter en tid går ena sambon olyckligtvis bort. Eftersom de inte är gifta ärver hens barn dennes halva av lägenheten. Detta gäller även om barnen är gemensamma. Ska min sambo betala en del av räntekostnaden?


Min flickvän ska flytta in i min lägenhet och vi blir sambos. Vi är överens om att vi ska dela på hyra och matkostnader. Ylva Yngveson, tidigare privatekonom på Swedbank, svarar. Vad händer om min sambo dör?


Valet att leva som sambo är i dagens samhälle en vanligt förekommande och en accepterad levnadsform såväl som familjerelation. För att i lagens mening räknas som sambo ska två personer stadigvarande bo tillsammans i ett parförhållande och ha ett gemensamt hushåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg