onsdag 11 april 2018

Bodelningsavtal sambo

Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Ett bodelningsavtal skall vara skriftligt och undertecknas av båda parterna. Du kan använda den här mallen för att förrätta en bodelning mellan dig och din sambo. Om ni inte tycker att vår mall är tillräckligt bra så kan ni istället köpa ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal för sambor på juridiskadokument.


Sådant ni ägt sedan tidigare räknas inte.

Tänk på att skriva bodelningsavtal i nära anslutning till separationen, det finns möjlighet att kräva bodelning i upp till ett år efter att du och din sambo har separerat och flyttat isär. Det är viktigt av olika skäl. Har en sambo tilldelats en bostad ska detta bestyrkas genom bodelningsavtalet vid till exempel ansökan om lagfart och överlåtelse av bostadsrätt samt de bankärenden som därmed uppstår.


En hyresrätt kan, om samboförhållandet upphör, skrivas över till den ena sambon genom ett bodelningsavtal. När du som sambo har samäganderätt. Egendom som samborna köper tillsammans som inte är samboegendom, exempelvis bil, fritidshus, båt eller husvagn, har de samäganderätt till. Samäganderätt regleras av samäganderättslagen och ingår inte vid en bodelning.


Detta måste göras inom ett år från separationen annars anses rätten till en bodelning ha förverkats.

Glöm inte att skriva ett bodelningsavtal i samband med er bodelning. På Juridiska Dokument kan ni ladda ner ett bodelningsavtal för detta ändamål! Med vårt bodelningsavtal mellan sambor kan ni själva förrätta er bodelning till en bråkdel av kostnaden av vad det normalt kostar att förrätta en bodelning. En begäran om bodelning måste framföras inom ett år efter att samboförhållandet upphört, annars går rätten till en bodelning förlorad. Läs mer om vilka tillgångar som kan ingå under samboavtal.


Kom ihåg att ett samboavtal inte ersätter ett bodelningsavtal. Skriv alltid ett bodelningsavtal i samband med bodelningen. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Sambor som har fördelat tillgångarna mellan sig genom lottläggning bör upprätta ett bodelningsavtal. Vi har nu träffat följande bodelningsavtal.


Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av avtalet och vilka uppgifter det ska innehålla. Om din sambo skaffade lägenheten innan du flyttade in är det därför din sambo som har rätt till lägenheten. Ett undantag kan i vissa fall göras om du anses ha större behov av lägenheten, till exempel om du har svårt att skaffa ny bostad på grund av ekonomiska skäl. Undantag från detta är om en sambo avlider under tiden ni är samboende eller inom ett år efter ni flyttade isär, då ska denna begäran göras senast till bouppteckningen. Använd gärna vår mall för ändamålet.


Därefter delas summan i två delar, din del resp.

Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Gällande sambor är inte bodelning obligatoriskt som mellan makar vid separation utan bodelning av samboegendomen görs enbart om en sambo begär det enligt § st. Om du och din sambo så vill kan ni alltså själva besluta om hur ni vill dela upp er gemensamma egendom, men någon av er kan också begära att bodelning ska ske.


Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Finns det någonstans man kan ladda hem en gratis mall för bodelningsavtal ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg