fredag 10 januari 2020

Vem får vad vid skilsmässa

Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger vad , vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Vem får vad i en bodelning vid skilsmässa ? Båda makarna har rätt att i första hand få behålla sina egna ägodelar. De ägodelar som inte är enskild egendom genom äktenskapsförord eller villkor i testamente eller gåva ska ta upp i bodelningen.


Vid en skilsmässa sätter bodelningsavtalet punkt för er ekonomiska förbindelse rent juridiskt och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån. Så här går ni tillväga. Ni listar, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder.


Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Bodelningsavtalet fungerar som en överlåtelsehandling. Det är med andra ord viktigt att ni får bodelningsavtalet gjort!


All egendom som inte är enskild genom äktenskapsföror villkor i testamente eller gåvobrev ska tas upp i bodelningen. Till saken hör att jag nu bor ensam med våra tre gemensamma barn och endast fick deras tillhörigheter samt ngn enstaka liten möbel vid flytt. Vad har jag rätt att kräva av honom och kan han hinda mig från att ta del av bil etc?


Hur går jag till väga, vem har rätt till vad ? Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad. Vem av makarna som ska få behålla lägenheten avgörs av vem som har det största behovet av den. Det finns olika faktorer som påverkar bedömningen av vem som har störst behov. Nedan följer en rad exempel på vad som kan påverka bedömningen om vem som har störst behov av hyresrätten. Vid bodelningen görs en behovsprövning.


Den av makarna som har störst behov av bostaden och bohaget har ofta rätt att få behålla den. Det har då ingen betydelse vem som äger den eller vem som står på hyreskontraktet. Den som har vårdnaden om eventuella barn anses i princip alltid ha störst behov. Den vederlagsgrundande omständigheten får inte ha skett mer än år innan talan om skilsmässa väcktes, då utgår inget vederlag. När man delat det sammanlagda giftorättsgodset lika mellan sig, ska man på det beloppet lägga på det man har fått behålla för att täcka sina skulder.


De nya summorna utgör er respektive andel i boet. Nya personbevis måste lämnas tillsammans med fullföljandet. Skilsmässan kommer att gå igenom även om ni fortfarande inte är överens då. Om ni inte fullföljer skilsmässan efter betänketiden kommer ni att fortsätta vara gifta. Många undrar vad som händer med bostaden och andra gemensamma fastigheter när man separerar från sin make eller maka.


Vem får vad vid skilsmässa

Vem har rätt till bostaden när man separerat? Och hur kompenseras den andra parten? Hur ta över bolån vid separation med sambo? Detta är vanliga frågor som dyker upp vid en skilsmässa.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Vi har tagit fram information till dig som står inför en skilsmässa. Vad ska man tänka på, vilka rättigheter har man och vart kan man vända sig för att få hjälp och mer information? Vi hoppas att det här ger dig svar på några av dina frågor!


Vem får vad vid skilsmässa

Domstolen ska även fästa vikt vid att barnet får en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Beroende på barnets ålder och mognad kan även dess een vilja ha betydelse i domstolens bedömning om vem som ska få ensam vårdnad eller om vårdnaden ska vara gemensam. Samarbetssvårigheter mellan föräldrarna är en omständighet som.


Efter att ni räknat ut era respektive andelar i boet ska lottläggning ske. Lottläggning innebär att ni kommer överens om vem som får vad av giftorättsgodset. Som huvudregel när giftorättsgods fördelas gäller att varje make vid lottläggningen har rätt att i första hand få den egendom som hon eller han är ägare till.


Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg