fredag 17 januari 2020

Vad gör psykologer

Mindler är en av sveriges största uppdragsgivare för psykologer med över 1psykologer. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling.


Vill du jobba som psykolog hos oss? Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig.


Maila eller ring och boka in en samtalstid! Psykologer arbetar med att utveckla och stödja människor inom samhällets alla sektorer. En psykolog arbetar med enskilda individer och med grupper i livets alla skeden. Sanningen är däremot att det råder brist på psykologer på många håll i landet och det är vanligt att man får vänta i månader innan man får träffa någon. Att träffa en psykolog online hos Mindler är därför ett alternativ för dig som inte får, kan eller vill träffa någon på en mottagning.


Under sin första vecka hos oss fick Hanna vid några tillfällen frågan om vad det innebär att vara PTP- psykolog. Hennes förklaring blev vid något tillfälle ”jag är en sån som Gunnar”. Många på Häktet Göteborg vet på ett ungefär vad det innebär. Här kommer en förklaring utifrån vad Psykologförbundet menar att det innebär. Det finns många olika inriktningar och arbetsställen för en psykolog.


I en psykologisk behandling arbetar psykologen med att undersöka vilka viktiga omständigheter som lett till ditt mående. Du får själv bestämma vad du vill prata om. Ibland behöver man träffa en psykolog flera gånger på bestämda tider Då kan man ta upp allt som man tycker är viktigt. Det betyder att psykologen inte berättar för någon vad ni har talat om. Vad gör psykologen i förskolan och skolan?


Vad gör psykologer

Organisation Psykologerna är knutna till enskilda förskolor och skolor men är organisatoriskt tillhöriga den centrala barn- och elevhälsan. Har du någonsin undrat om psykologer har ångest? Det har de – de är trots allt bara människor. Däremot är de ofta duktiga på att hantera sin psykiska ohälsa. Så vad gör de annorlunda?


De accepterar att ångest är normalt. En vanlig reaktion på ångest är att intala sig själv att man inte borde ha ångest, att det är dumt. Därefter kan en ansökan om legitimation göras.


I Sverige är yrkestiteln psykolog skyddad inom hälso- och sjukvården och får endast användas av den som har legitimation eller av den som gör sin PTP. För dig som studerat till psykolog i annat lan finns det också möjlighet att ansöka om yrkeslegitimation hos Socialstyrelsen. Förutom din utbildning är dina viktigaste verktyg som psykolog du själv och din förmåga för att förstå och hjälpa andra.


Psykologer gör utredningar och föreslår åtgärder inriktade på individer, grupper, organisationer och fysisk miljö. Du kan arbeta inom allt från statliga myndigheter, kommuner och landsting till den privata. En legitimerad psykolog skall inte förväxlas med psykiater, vilken är titeln för läkare med specialistkompetens i ämnet psykiatri. Den legitimerade psykologens kompetens spänner över olika kunskapsfält, både naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga. Psykolog är en skyddad yrkestitel enligt kap § PSL.


Vad gör psykologer

Titelskyddet innebär att inom hälso- och sjukvården får endast den som är legitimerad psykolog eller den som genomför sin praktiska tjänstgöring som psykolog (PTP) kalla sig för psykolog. Det är inte alltid helt lätt att veta skillnaden på vad en psykolog , psykiatriker och psykoterapeut gör. Psykologen Anna Bennich Karlstedt berättar för Nyhetervad en kan göra åt sin svartsjuka. Det här med svartsjuka är något som är vanligt återkommande i relationen.


Det oftast destruktivt men måste inte vara det. Nyheterpratade med Anna Bennich Karlstedt , psykolog , för att reda ut vad svartsjuka är, om det är farligt för en relation och vad en kan göra åt sin svartsjuka. Vi har under detta år en artikelserie som vi kallar ” Vad är?


Här förklarar vi olika saker. Denna gång ska vi reda ut begreppen psykolog respektive psykoterapeut. Skyddade titlar Det är inte vem som helst som får kalla sig psykolog eller psykoterapeut.


Psykologerna inom elevhälsan arbetar för att främja elevernas hälsa, lärande och utveckling i skolan. Varje skola har tillgång till psykolog. Psykologen arbetar inom många områden t ex inom arbetspsykologi, skolan, rättsväsendet, omsorgsvården och den psykiatriska vården.


Man analyserar vad som är det problematiska beteendet, vad det är som utlöser det och vilka konsekvenser det får. Psykologen kan göra utredningar, genomföra tester och utföra psykologiskt behandlingsarbete. Med andra ord: vilken funktion beteendet fyller.


Först därefter kan man se vad man behöver göra för att en ny inlärning ska komma till stånd. I KBT ingår en del undervisning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg