tisdag 26 juni 2018

Boende vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån.

Hitta och jämför exklusiva erbjudanden på hotell. Om möjligt, bo kvar tillsammans tills bostadsfrågan har löst sig. Växla mellan att bo i lägenheten med barnen varannan vecka. Den andra veckan kanske hos en kompis, hos föräldrarna eller i en liten lägenhet ni kan låna, hyra eller köpa tillsammans.


Ring runt till alla hyresvärdar du kan hitta och förklara situationen. Ogifta som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, så kallade sambor, är inte jämställda med gifta. Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag, som ni har skaffat för att använda gemensamt, ska delas lika vid en separation.


Detta oavsett vem av er som har köpt och betalat bostaden.

Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna. Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma. Kanske bor barnet lika mycket hos båda er föräldrar de första åren efter separationen och sedan mer hos den ena av er. Som förälder behöver du vara öppen och flexibel, se till barnets bästa och inse att det kan se olika ut i olika perioder.


De vuxna bestämmer var barnet ska bo , men de behöver lyssna på vad hen vill. Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa , behöver ingen betala underhållsbidrag. Ni bestämmer tillsammans hur ni delar på kostnader för kläder, resor, fritidsaktiviteter och annat. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in.


Men det finns undantag. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Vid bodelningen bestäms vem som ska behålla den gemensamma bostaden och bohaget. Den som bäst behöver bostaden och bohaget har rätt att få dem på sin lott. För det mesta blir det den som barnen ska bo hos.


Att lösa boende frågan är inte alltid lätt. Oavsett hur ni väljer att lösa den så kan barnet dock bara vara folkbokfört på en adress, dvs ha en postadress till barnet. Den lokala skattemyndigheten avgör med hjälp av folkbokföringslagen hos vem av er som barnet ska vara skrivet.


Växelvist boende blir allt vanligare, men de flesta barn har primärt en boendeförälder.

Socialstyrelsen har gett ut en skrift om saker man kan behöva tänka på. Skilsmässan ett faktum Har ni inte reglerat juridiskt i förväg är det äktenskapsbalken som reglerar vad som gäller vid skilsmässa. Det vanligaste är att ni äger halva fastigheten var om ni är gifta och det saknas äktenskapsförord.


Det innebär i realiteten att ni delar på köpeskilling, vinst och förlust om ni säljer huset. Bor de till exempel hos mamma och inte får som de vill så kan de hota med att flytta hem till pappa istället för att hämnas. Vad händer vid en skilsmässa ? Vid en skilsmässa ska en bodelning ske och i den ska allt ert giftorättsgods ingå, se kap. Alltså kommer ditt boende ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa.


Hoppas du fått svar på din fråga! Om det skulle uppstå ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig igen. Jag undrar om man vid skilsmässa har större rätt till den fastighet vi bor i pga a vi har en vuxen son med särskilda behov och har svårt för omställningar. Det är i första hand jag som har ansvaret för honom och han är väldigt beroende av mig. Oavsett ägarform så kan ni inta komma överrens om vem som ska bo kvar så beslutar domstol att det är den av er med störst behov.


Vanligtvis blir det den av er som har mest tid med barnen. Den måste då lösa ut den andra eller ta över kontraktet vid en hyresrätt vilket i sig kan skapa problem och omöjligöra övertagandet. Skilsmässan i sig innebär ju merkostnader och därför kan det vara svårt att betala en större klumpsumma till Försäkringskassan på en gång. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden. Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation?


Vem får bo kvar i huset vid separation? Den enklaste lösningen är om man själva kommer överens om vem som skall bo kvar. Kan man inte komma överens och båda parter vill bo kvar så görs en rättslig prövning av vem som har störst behov av bostaden.


Växelvis boende innebär att barnet efter en skilsmässa bor lika mycket hos båda föräldrarna. Modellen uppskattas bli allt vanligare i Finland. Exakta siffror finns inte, för officiellt kan barnet endast vara skrivet hos en förälder. Yle Vanhemmuus intervjuade Hannamari Linnavuori, doktor i pedagogik, som har forskat i växelvis boende.


Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg