onsdag 13 juni 2018

Bodelning villa

Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen.


Så går en bodelning till.

Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Förutom om makarna bara har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken, då behövs ingen bodelning. Under ett pågående äktenskap kan makar göra bodelning genom en skriftlig anmälan till Skatteverket om de vill. Egendom ska som huvudregel värderas enligt sitt marknadsvärde vid bodelning. Avdrag ska dock göras med latent skatteskul beräknad försäljningskostnad och eventuell uppskovsskatt, för att bättre spegla vad fastigheten är värd för den make som erhåller den.


Jag har eget vila som köpte sedan och är ensam på papper och kontrakt med banken. Nej, det är ingen skillnad.

Du kan inte överta huset genom bodelning utan att köpa ut den andre partern. Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del. Vid bodelning utgår ingen reavinsskatt, och man betalar ingen lagfartsavgift, utom en adm. Däremot så får du betala reavinstskatt för hela huset som om du ägt det själv hela tiden den dag du säljer.


Därför bör man ta hänsyn till den reavinsskatten nu när bodelningen beräknas. Ett aktuellt marknadsvärde skall fastställas. Den som vill bo kvar skall lösa ut den andre genom att erlägga en bodelningslikvid. Från marknadsvärdet avräknas ett fiktivt mäklararvode och latenta skatter. Därefter avräknas lån som skall övertas eller lösas.


Ja, makarna ska förrätta bodelning när äktenskapet upplöses, annars finns den så kallade giftorätten kvar. Giftorätt innebär att ni som makar har rätt till hälften av värdet på varandras egendom, såvida egendomen inte är enskild egendom. Gör ni ingen bodelning kan det således vålla problem för er i framtiden. Har hyreslagen ändrats gällande fr.


Förändringen kan gälla någonting åt detta håll. Villan kommer därmed ingå i en eventuell bodelning och fördelas mellan er. Om något av dessa fall inte föreligger och villan inte är förvärvad för gemensam användning, utgör den inte heller samboegendom.

Detta medför att den inte kommer ingå i en eventuell bodelning och därigenom kunna fördelas till dig. I samband med bodelningen så bör ett bodelningsavtal skrivas som ett bevis för att en bodelning ägt rum. Att skriva ett bodelningsavtal är viktigt ur flera avseenden.


Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. Har ingen bodelning gjorts kan alltså en av er begära att en bodelning ska göras många år senare. Viktigt är att vara medveten om att bodelningen ändå utgår från den ekonomiska situation som var aktuell den dagen er ansökan om äktenskapsskillnad registrerades hos tingsrätten.


Möjlighet att begära bodelning för sambor kvarstår upp till ett år efter att du och din sambo separerat och flyttat isär. Parten som behåller fastigheten berös inte av denna skatt alls. Min fråga är om det finns något sätt att kringgå denna fiktiva skatt vid bodelning ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg